Neviđena provokacija hrvatske predsednice: Poklonila Izraelu knjigu u kojoj brani Stepinca

Autor:

Svet

30.07.2019

05:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović juče je u Memorijalnom muzeju "Jad Vašem" u Izraelu poklonila direktorki tog muzeja Dorit Novak knjigu Ester Gitman "Stup ljudskih prava" o "pravedniku" Alojziju Stepincu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Kolinda Grabar Kitarović

Direktorka muzeja je prihvatila poklon i, da ironija bude veća, zahvalila Kolindi na njenoj "predanosti poslednjih godina i zalaganju za očuvanje sećanja na šest miliona okrutno ubijenih jevrejskih duša". Zahvalila je onoj istoj čelnici Hrvatske koja odlazi u Jasenovac u tajnosti da ne bi provocirala Hrvate stavljanjem venca na najveće stratište Srba, a javno u Blajburg, gde nariče nad sudbinom njihovih ubica, zahvalila je istoj onoj koju je uoči njenog puta u Izrael ambasador te zemlje u Zagrebu Ilan Mor pozvao da prizna zločine počinjene u NDH.

Ovo licemerje bez presedana hrvatske predsednice utoliko je veće ako se zna da je poklonila Izraelu knjiga koja svesrdno brani ulogu Pavelićevog nadbiskupa sa čijim su blagoslovom ubijani Srbi i Jevreji za vreme trajanja fašističke NDH, i to ne samo u Jasenovcu, Jadovnu, Glini i drugim mestima u Hrvatskoj nego i u susednoj BiH.

Alojzije Stepinac

Ester Gitman je pre mesec i po dana dobila počasni doktorat Sveučilišta u Splitu upravo zbog promovisanja, kako je navedeno, "istine o ulozi blaženoga kardinala Alojzija Stepinca u spasavanju Jevreja i pripadnika drugih naroda". Kolinda je Gitmanovu za njen napor da od Stepinca napravi sveca koji je, eto, osim Srba, spasavao čak i Jevreje, odlikovala Redom kneza Branimira s ogrlicom.

Gitmanova, američka Jevrejka poreklom iz Sarajeva, ne krije da je njen cilj da "ospori raširenu percepciju nekih istoričara i srbijanskog režima da su Hrvati krivi za zločine koje su počinili ustaše", kao i da sve učini kako bi "nadbiskup Stepinac bio proglašen svecem, što on već jest". Ali, na žalost autorke knjige i Kolinde, Stepinac je daleko od oreola. Vatikanu se ne žuri, kao ni aktuelnom papi, koji uspešno odoleva pritiscima da ovog Pavelićevog kardinala uvrsti u red svetaca Katoličke crkve.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Stršljen

30.07.2019 07:26

I treba da ih j*be,vuče za nos kad su jedni od najvećih mučenika u nacističkoj nemačkoj i ustaškoj tvorevini hrvatskoj,a oni ćute i ne vrše pritisak na njih.Ćutanjem,pogotovo s njihove strane naredne generacije neće znati da je genocida bilo od 41-45.