Ala su se Crnogorci usrećili: Od sticanja nezavisnosti izgubili desetinu stanovništva

Autor: novosti.rs, Republika

Svet

20.07.2019

19:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Više od 60.000 građana Crne Gore, mahom mladih i školovanih, napustilo je tu zemlju od sticanja nezavisnosti 2006. godine. Prema podacima koje su objavili crnogorski mediji, situacija je, blago rečeno, alarmantna, budući da se radi o brojci koja predstavlja gotovo 10 odsto stanovništva zemlje.

RepublikaFoto: Tanjug/D. VOJINOVIĆ
Godinama šef Crne Gore

Ovako dramatičan odliv stanovništva u inostranstvo, uz negativne demografske trendove, prema oceni nezavisnog poslanika i ekonomiste Aleksandra Damjanovića, predstavlja najveći problem u Crnoj Gori.

Prema njegovim rečima, ni vlast ni opozicija tom problemu ne posvećuju dovoljno pažnje.

U razgovoru za Sputnjik Damjanović ističe da se ovako masovnim egzodusom crnogorskih građana gubi ne samo stručna supstanca stanovništva, koja je neophodna Crnoj Gori kako bi se izašlo iz ekonomskog beznađa, već je u pitanju i materijalni gubitak, imajući u vidu sredstva koja su uložena za školovanje tih ljudi.

Ipak, uzevši sve u obzir, Damjanović nema dilemu da se mladim ljudima koji napuste Crnu Gori - nema šta zameriti.

- Naravno, ljudima koji odu je najmanje zamjeriti, jer motivi nisu samo ekonomski - nemogućnost da se nađe pristojan posao u struci i da ljudi od tog posla žive kako treba - već su motivi ovog puta i neekonomske prirode - nepostojanje pravne države, ali i nepostojanje institucija, što demotiviše, jer nema jednakih šansi za bilo šta u Crnoj Gori. Takođe, puna politizacija svih sfera života, ne samo u javnom već i privatnom sektoru, nešto je što ljude nažalost primorava da odlaze iz svoje države i da svoju sreću i sudbinu traže negdje drugdje - kaže on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading