Ustaše uz pomoć katoličke crkve pravdaju zločine u logoru Jasenovac

Autor:

Svet

17.07.2019

05:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Berlinski list Tagescajtung istraživao je kako hrvatska katolička zajednica u Nemačkoj učestvuje u relativizaciji ustaških zločina i kako nemačke biskupije Katoličke crkve malo šta čine da to spreče, navodi Dojče vele (DW).

Spomenik stradalima u Jasenovcu

- Nema sumnje da je Jasenovac deo Holokausta. Ko to relativizuje, taj relativizuje i Holokaust - reči su Efraima Zurofa, poznatog izraelskog lovca na naciste, kojima počinje opširan tekst u Tagescajtungu (TAZ).

Navodi se da novinar Krsto Lazarević piše da se upravo to - relativizacija Jasenovca - događa u hrvatskim katoličkim zajednicama i kulturnim centrima u Nemačkoj. Berlinski dnevnik je sakupio dokumente i fotografije koji dokazuju da je u najmanje deset nemačkih gradova prikazan film Jakova Sedlara "Jasenovac - istina", koji, kako konstatuje list, relativizuje Holokaust.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Stradanje u Jasenovcu

U filmu se govori o svega 20.000 žrtava u tom logoru.

- Sedlar dokazano koristi falsifikovane isečke iz novina, dokumentuje tobožnji ugodni logorski život fotografijama koje su nastale izvan logora posle Drugog svetskog rata i istrže svedočanstva iz konteksta - piše Tagescajtung.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading