Milogorci sve slagali! Protojerej-stavrofor Džomić: Nema pozitivnog mišljenja, nema oduzimanja objekata

Autor: Tanjug

Svet

21.06.2019

19:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Protojerej-stavrofor dr Velibor Džomić izjavio je večeras da, prema informacijama sa kojima raspolaže, na plenarnoj sednici Venecijsanske komisije nije prošla intencija Vlade Crne Gore o jednostranom preknjižavanju i oduzimanju crkava i verskih objekata, te da je to što su podgorički mediji objavili da je ta komisija dala pozitivno mišljenje o predloženom zakonu o slobodi veri, najobičniji spin.

RepublikaFoto: youtube.com/Goli Zivot TV HAPPY
Velibor Džomić

Tačno je, kaže Džomić, da je na dnevnom redu plenarne sednice Venecijanske komisije bio i Predlog zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja pravnom položaju verskih zajednica u Crnoj Gori.

- Nije tačno da je usvojeno pozitivno mišljenje i u pitanju je najobičniji spin. Usvojeno je mišljenje a koliko je ''pozitivno'' dovoljno govori činjenica da (to mišljenje) ima 23 stranice - naveo je Džomić,koji je i koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko primorske.

Džomić, u izjavi za Svetigora pres dostavljenom Tanjugu, povodom saopštenja crnogorske vlade da je Venecijanska komisija dala pozitivno mišljenje o pomenutom zakonu, kaže da je jako važno da se zna da je u pitanju mišljenje koje na 23 stranice sadrži na desetine negativnih komentara, kritika, obavezujući uputstava i kada ga čitaoci budu pažljivije čitali, kada bude objavljeno u poneđeljak, videće o čemu se zapravo radi.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

- Uočljiva je činjenica da je Vlada Crne Gore dala saopštenje o tome i kvalifikaciju pre nego što je Venecijanska komisija usvojila svoj dokument. Dakle, sudeći po ovome, ispada da se vlada danas javila u funkciji portparola Venecijanske komisije, a ona to nije - kaže Džomić i podseća da ta komisija sa javnošću opšti putem svojih saopštenja i svoje zvanične internet stranice.

Džomić kaže da prema informacijama kojima raspolaže konačni tekst mišljenja biće objavljen u ponedeljak na zvaničnoj internet stranici Venecijanske komisije.

- Na osnovu mojih saznanja, nema nikakvog jednostranog oduzimanja crkava, džamija, rimokatoličkih samostana, župnih ureda i druge imovine nepokretne koja je u svojini crkava i verskih zajednica. Dakle ne samo naše Crkve, nego i Rimokatoličke crkve i Islamske zajednice - naveo je Džomić.

 

 

Podsetio je, da je intencija člana 62 i 63 i vlade, kao predlagača, bila da jednostranim popisnim aktom obrišu Mitropoliju, Rimokatoličku crkvu, Islamsku zajednicu i druge crkvene i verske subjekte kao nosioce prava svojine i bez ikakvog postupka, dakle linearno, kompjuterski upišu državu Crnu Goru kao titulara prava svojine nad vjerskim objektima.

- To je bila glavna odredba Predloga zakona kojim su se zorili donosioci. Međutim, ta odredba nije prošla. Dakle, ključna odredbe 62 i 63 nisu prošle na način na koji je bilo predviđeno - tvrdi Džomić i ističe da se pokazalo tačnim ono, na šta je Pravoslavna crkva u Crnoj Gori upozoravala, da bez sudske i administrativne procedure, upravno-pravne procedure, koja je propisana zakonom nema preknjižavanja crkvene i druge verske imovine.

To je, ističe, ključna poruka Venecijanske komisije.

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ

Naravno, napominje, da u mišljenju ima i pozitivnih stavova.

- Član koji kaže da svako ima pravo na slobodu veroispovesti, misli, savesti, veroispovesti, i mi pohvaljujemo. I to jeste za pohvalu, ali ono što nije za pohvalu to su ove odredbe koje su takve kakve jesu i videćete u poneđeljak kada bude izašlo i objavljeno mišljenje Venecijanske komisije da nema jednostranog preknjižavanja i oduzimanja crkava i verskih objekata - naveo je protojerej stavrofor MCP.

Dodaje da vlada to nije ni eksplicitno tvrdila u saopštenju, kako se vidi, ali videćete, kaže, da ovo što govorim je sušta istina.

- Prema tome neka se smire strasti i sačeka poneđeljak. Biće taj dokument dostupan, ali ono što u ovom momentu znam, bila je intencija, ali Venecijanska komisija nije podržala određene predloge eksperata. Imam stopostotno tačnu informaciju da su određena njihova mišljenja morala da budu zamenjena pre plenarne sednice i to što vam govorim je istina - poručio je Džomić.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading