Hrvatski sud odbio predlog za izuzeće u Mamićevom predmetu

Autor: Tanjug, Republika

Svet

06.06.2019

20:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vrhovni Sud Hrvatske odbio je danas predlog za izuzeće predsednika Županijskog suda u Osijeku u drugom predmetu protiv nekadašnjeg predsednika fudbalskog kluba "Dinamo" Zdravka Mamića, u kojem je optužen za izvlačenje novca preko offshore kompanija.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Zdravko Mamić

Takvom odlukom suda je, navodi HINA, uklonjena poslednja prepreka za raspisivanje nove poternice za Mamićem, što ujedno znači da njegovo dvojno državljanstvo više neće biti prepreka za njegovo izručenje Hrvatskoj iz Bosne i Hercegovine, u kojoj se nalazi u bekstvu.

- Vrhovni sud odbio je predlog odbrane Marija Mamića i Nikija Artura Vuksana za izuzećem predsednika Županijskog suda u Osijeku u drugom predmetu protiv Zdravka Mamića u kojem se savetniku Dinama, njegovom sinu i drugima na teret stavlja izvlačenje novca preko offshore firmi - rekao je portparol Vrhovnog suda Željko Pajalić.

Hrvatska agencija navodi da se u ovom predmetu može primeniti sporazum iz marta 2014. koji su potpisale Hrvatske i Bosna i Hercegovina i koji prema njihovim tvrdnjama dozvoljava izručenje vlastitih državljana ukoliko se radi o kaznenom delu iz sfere organizovanog kriminala i korupcije. 

U maju ove godine tužilaštvo je potvrdilo i drugu optužnicu protiv Mamića i još šestorice optuženih, koji se terete da su oštetili klub za oko 27 mliona evra, a protiv Zdravka Mamića je određen i pritvor, što će biti osnova za novi zahtev za njegovo izručenje.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading