Direktan udar na SPC: Vartolomej priznaje Makedonsku crkvu?

Autor: Republika

Svet

15.05.2019

05:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sinod Vaseljenske patrijaršije odlučio je na poslednjoj sednici u Istanbulu da uvrsti u razmatranje zahtev nekanonske Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije i vlade Makedonije za rešavanje statusa te crkve, piše skopska Nova Makedonija.

RepublikaFoto: Tanjug
Vaseljenski patrijarh Vartolomej

Time bi direktno bili povređeni interesi Srpske pravoslavne crkve (SPC), koja ne priznaje Makedonsku crkvu.

O tome da li to znači da je Makedonska crkva ušla u proceduru za konačno rešenje statusa verski analitičari i crkveni zvaničnici imaju različite stavove, a zajedničko im je mišljenje da nema dileme da ova odluka označava početak procesa za rešavanje makedonskog crkvenog pitanja.

Nova Makedonija primećuje da ova odluka patrijarha Vartolomeja da se na dnevni red uvrsti zahtev Makedonske crkve i vlade za priznavanje njene autokefalnosti dolazi gotovo istovremeno sa održavanjem redovne sednice Sabora SPC u Beogradu, što je veoma simptomatično.

I ruska crkva, kažu, čeka da Vartolomej odluči. Ruski patrijarh Kiril je nedavno u intervjuu za srpske medije kazao da vaseljenski patrijarh Vartolomej namerava da sprovede ukrajinski recept u Makedoniji

.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading