Ko je Pendarovski, prvi predsednik Severne Makedonije

Autor: Tanjug, Republika

Svet

12.05.2019

12:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stevo Pendarovski (56), koji je u dva navrata ranije bio savetnik za spoljnu politiku predsednika države, danas je inaugurisan za predsednik Republike Severne Makedonije, prvog od kako je zemlja promenila ime posle potpisanog Prespanskog sporazuma između Skoplja i Atine.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Stevo Pendarovski

Pendarovski je pobedio kao kandidat vladajuće koalicije SDSM-DUI, poručivši da će biti predsednik svih građana kog se niko neće stideti.

Bio je kandidat za predsednika države Socijaldemokratskog saveza i na prethodnim predsedničkim izborima 2014. godine, ali je tada izgubio od dosadašnjeg predsednika Ðorđa Ivanova.

Pendarovski je prvi predsednički kandidat u Severnoj Makedoniji koji je još u prvom krugu dobio podršku albanske stranke DUI i bio je predstavljen kao prvi konsenzualni kandidat za šefa države.

Političku karijeru počeo je kao portparol ministarstva unutrašnjih poslova 1998. godine, a u dva navrata bio je savetnik za spoljnu politiku predsednika države. Bio je bivši savetnik za spoljnu politiku u kabinetima poginulog predsednika Makedonije Borisa Trajkovskog i bivšeg predsednika Branka Crvenkovskog. Bio je poslanik od 2016. do 2017. godine.

U periodu od 2004. do 2005. godine bio je predsednik Državne izborne komisije, dok je prethodno radio kao rukovodilac odeljenja za analitiku u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Pendarovski obavlja funkciju nacionalnog koordinatora za članstvo u NATO-u. 

Predavao je 11 godina međunarodnu bezbednost, spoljnu politiku i globalizaciju na Univerzitetu Ameriken koledž u Skoplju. Pendarovski je diplomirao 1987. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta Chirila i Metodija u Skoplju. Doktorirao je u oblasti spoljne i bezbednosne politike Evropske unije.


Oženjen je i otac jednog deteta.

Funkcija predsednika u Severnoj Makedoniji je uglavnom ceremonijalnog karaktera, ali šef države ujedno je i vrhovni komandant oružanih snaga i potpisuje i zakone koje mu dostavlja parlament.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading