(ANKETA) Legalizuju marihuanu u Hrvatskoj, a da li bi trebalo i kod nas?

Autor: Republika

Svet

08.05.2019

13:58

Velike su šanse da Hrvatska uskoro postane ozbiljan proizvođač i izvoznik marihuane za medicinske svrhe.

pixabay.com
Foto ilustracija

Ne samo da lekova od kanabisa više ne bi smelo da nestane u apotekama, kao što je sada slučaj, nego bi oni sa oznakom domaćeg proizvoda trebalo da budu i mnogo jeftiniji, navodi zagrebački "Globus".

Upravo zbog visoke cene u apotekama, većina pacijenata kojima preparati od te biljke pomažu i dalje se uglavnom snabdeva na crnom tržištu, navodi zagrebački nedeljnik.

Osim za poljoprivrednike i farmaceute nova proizvodna grana, koja je do sada bila van zakona, pružiće i brojne mogućnosti za razvoj zdravstvenog turizma jer sve više ljudi u svetu želi da se leči marihuanom, a hrvatske zdravstvene ustanove će moći da im pružaju takve tretmane. Investitori, domaći ali i strani, koji su spremni da ulože u pokretanje proizvodnje, već kucaju na vrata, ističe "Globus".

U Hrvatskoj je zahvaljujući izmenama Zakona o suzbijanju zloupotrebe droga, koje su stupile na snagu 25. aprila, preduzećima registrovanim za proizvodnju lekova pružena mogućnost da u proizvodni asortiman uključe i lekove od kanabisa. Do sada su lekari takve preparate mogli da prepisuju pacijentima za određene bolesti, ali su ih apoteke uvozile jer proizvodnja u Hrvatskoj nije bila dopuštena.

 

 

 

Na osnovu iskustva drugih zemalja, procenjuje se da bi za medicinske svrhe Hrvatskoj godišnje trebalo 200 do 500 kilograma marihuane, navodi "Globus".

Komentari (0)

Loading