(ANKETA) Legalizuju marihuanu u Hrvatskoj, a da li bi trebalo i kod nas?

Autor:

Svet

08.05.2019

11:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Velike su šanse da Hrvatska uskoro postane ozbiljan proizvođač i izvoznik marihuane za medicinske svrhe.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto ilustracija

Ne samo da lekova od kanabisa više ne bi smelo da nestane u apotekama, kao što je sada slučaj, nego bi oni sa oznakom domaćeg proizvoda trebalo da budu i mnogo jeftiniji, navodi zagrebački "Globus".

Upravo zbog visoke cene u apotekama, većina pacijenata kojima preparati od te biljke pomažu i dalje se uglavnom snabdeva na crnom tržištu, navodi zagrebački nedeljnik.

Osim za poljoprivrednike i farmaceute nova proizvodna grana, koja je do sada bila van zakona, pružiće i brojne mogućnosti za razvoj zdravstvenog turizma jer sve više ljudi u svetu želi da se leči marihuanom, a hrvatske zdravstvene ustanove će moći da im pružaju takve tretmane. Investitori, domaći ali i strani, koji su spremni da ulože u pokretanje proizvodnje, već kucaju na vrata, ističe "Globus".

U Hrvatskoj je zahvaljujući izmenama Zakona o suzbijanju zloupotrebe droga, koje su stupile na snagu 25. aprila, preduzećima registrovanim za proizvodnju lekova pružena mogućnost da u proizvodni asortiman uključe i lekove od kanabisa. Do sada su lekari takve preparate mogli da prepisuju pacijentima za određene bolesti, ali su ih apoteke uvozile jer proizvodnja u Hrvatskoj nije bila dopuštena.

 

 

 

Na osnovu iskustva drugih zemalja, procenjuje se da bi za medicinske svrhe Hrvatskoj godišnje trebalo 200 do 500 kilograma marihuane, navodi "Globus".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading