Zabranjen uvoz 400 mutilica za miksere iz Kine: Sadrže teške metale

Autor: Republika

Svet

06.05.2019

11:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Republička zdravstvena inspekcija Republike Srpske je prilikom redovne kontrole utvrdila da zbog sadržaja štetnih materija pošiljka ne odgovara propisanim uslovima za predmete opšte upotrebe.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Nadležni inspektor je u okviru pregleda pošljke miksera, za potrebe laboratorijskog ispitivanja zdravstvene ispravnosti uzeo uzorke mutilica miksera, jer je reč o materijalima koji dolaze u kontakt sa hranom, te postoji rizik od migracija teških metala.

Na osnovu izveštaja o uzorku izdatog od strane Instituta za javno zdravstvo RS, u analiziranom uzorku utvrđena je migracija nikla iznad dopuštene vrednosti, te je zabranjen uvoz pošiljke, saopštili su iz Inspektorata Republike Srpske.

Kontrola materijala i predmeti koji dolaze u neposredni dodir sa hranom, kao što su posuđe, pribor, oprema, uređaji i ambalaža koja se koristi u poslovanju sa hranom, podrazumeva laboratorijsko ispitivanje onih parametara koji predstavljaju najveći rizik, a kod ovih proizvoda to je migracija teških metala, moguća oštećenja, korozivne promene i slično.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading