DODIK I CIJANOVIĆEVA: Put Bosne ka EU koče SDA i njeni partneri

Autor: Tanjug

Svet

01.05.2019

20:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik podržali su Izveštaj koji je Vlada Republike Srpske uputila Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, u kome se ističe da RS podržava put BiH ka Evropskoj uniji, ali ne i članstvo u NATO.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Željka Cvijanović

Izveštaj, koji su podržali Cvijanovićeva i Dodik, 21. je koji u ime Republike Srpske generalnom sekretaru UN šalje predsednik Vlade. Ovaj dokument sadrži analizu situacije u BiH kakvom je, za period od novembra do aprila, vidi Republika Srpska - potpisnica Dejtonskog sporazuma.

Cvijanovićeva i Dodik su ponovili da Republika Srpska neće dati saglasnost da BiH uđe u NATO i da će Srpska predvoditi blok koji će ubrzati evropske integracije, prenela je RTRS.

Za razliku od atlantskih integracija, Republika Srpska podržava put BiH ka Evropskoj uniji. To je dokazala i delovanjem institucija i potvrđenom spremnošću za formiranjem novog Saveta ministara BiH u roku koji je sugerisla Evropska unija, kaže Željka Cvijanović.

Ona je dodala da put ka Evropskoj uniji opstruišu Izetbegovićeva SDA i njeni partneri.

- Jesmo u blokadi. Ne možete da razumete da vi blokirate jedan proces uslovljavajući ga nekim drugim procesom, kao što su oni uradili sa aktivacijom MAP-a, koji uopšte nije uslov za kretanje ka Evropskoj uniji - rekla je Cvijanovićeva.

Kaže da je zbog opstrukcije, za kojom je posegla SDA, propuštena prilika za dobijanje pozitivnog mišljenja organa Evropske unije.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Milorad Dodik

Propuštena je željena opcija ispunjavanja obaveza i pre konstituisanja nove vlasti u Briselu.

Za srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika vojna neutralnost najbolja je opcija za Srpsku. Time je, ističe, otklonjena opasnost ponovnog utvrđivanja granice na Drini između Srba i stradanja u potencijalnim konfliktima globalnih vojnih sila.

Dodik smatra da je to legitiman stav koji treba da bude uvažen, pogotovo u kontekstu nedavne istorije.

- NATO je ovde bacio ogromne količine bombi, bacali su na nas osiromašeni uranijum, ovde su odlučili rezultate rata, samo su Srbe ovde bombardovali, ubijali su naše civile. Prema tome, ako neko to može da oprosti i da se učlani u NATO, neka to učini. Ja neću - rekao je Dodik.

 


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading