ČISTO USTAŠTVO: Ne dirajte ploču "Za dom spremni"!

Autor: Tanjug, Republika

Svet

30.08.2017

09:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zlatko Hasanbegović, bivši ministar kulture u vladi Tomislava Karamarka i bivši HDZ-eovac, povodom obećnja premijera Andreja Plenkovića da će naći adekvatno rešenje sporne spomen ploče HOS u Jasenovcu, smatra da ta ploča treba da ostane i da slična spomen obeležja pripadnicim HOS treba podizati širom Hrvatske bez ikakvih ograničenja.

RepublikaFoto: youtube.com/N1
Zlatko Hasanbegović podržava ustaštvo

Za Hasanbegović je, kaže, potpuno neprihvatljivo da zakoniti simbol jedne zakonite ratne jedinice bude predmet bilo kakvih preispitivanja i dovođenja u pitanje.

- Ne znam koje će biti rešenje. Iz ovoga što možemo čuti, čini se da je gospodin Plenković podlegao političkim pritiscima svojih koalicionih partnera, HNS-a i stranke gospodina Milorada Pupovca te da je doneo političku odluku da se pronađe rešenje - kaže Hasanbegović za zagrebačku N1 tv.

Sad, dodao je, treba naći modalitet, jer u ovom trenutku ne postoji bilo kakvo zakonsko uporište za micanje ove ploče.


Komentarišući izjavu Plenkovića o traganju za rešenjem sporne ploče, Hasanbegović kaže da je to "traženje kvazi rešenja u skladu sa političkom filozofijom Andreja Plenkovića".

- U ovom slučaju jedini relevantan kontekst Jasenovca je taj da je Jasenovac bio izložen brutalnoj srpskoj agresiji ''91. Proterani su svi Hrvati, oslobođen je tek ''95. godine. U obdani i hrvatske države i tog kraja učestvovali su i hrvatski branitelji iz jedinice HOS-a i pod simbolima HOS-a i jedino relevantno što bi ne samo ovaj predsednik vlade, nego i svi drugi ubuuće u kotekstu ove ploče i Jasenovca trebalo da urade je da idu i zapale sveću na tom mestu i odaju očast vojnicima koji su poginuli za odbranu hrvatske države - rekao je.

Hasanbegović kaže da mesto i ceo Jasenovac ne mogu da nose hipoteku jasenovačkoga logora iz Drugoga svetskog rata.

A na pitanje da li je Jasenovac zločinački logor, Hasanbegović kaže da je u tom kontekstu svako mesto gde stradali ljudi je mesto zločina.


U konkretnom slučaju to pitanje je, kaže, potpuno irelevantno i jedna vrsta, kako je rekao, licemernog viđenjata da bi simboli HOS-a mogli biti postavljani u drugim delovima Hrvatske, ali ne i u Jasenovcu.

On smatra da je predsednik SNV i zastupnik i predsednik SDS S Milorad Pupovac taj koji zagovara da Jasenovac treba izdvojiti iz obeležja i pretvoriti u mesto posebnog pijeteta.

A to je, kaže, upravo ono što je odbijao u gradu Vukovaru.

Smatra i da ustaški poklič "za dom spremni" ne treba zabranjivati jer, kako kaže, za tim nema potrebe.

- Zabranama se ne može postići ništa, one izazvivaju bunt i prkos. Nama treba jedna nova politička kultura i jedna nova državna i nacionalna paradigma koju sam zastupao i kao političar i kao ministar kulture, a to je da je istinski temelj na kojem počiva hrvatska država pobeda u Domovinskom ratu. Sve drugo znači izazivanje beskrajnih podela bez početka i kraja - kaže Hasanbegović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading