Epidemija malih boginja u Severnoj Makedoniji!

Autor: novosti.rs

Svet

16.04.2019

12:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sprovođenje dodatnih mera za sprečavanje daljeg širenja, smanjenja broja novih infekcija i sprečavanja teških formi ovog oboljenja.

RepublikaFoto: pixabay.com

- Odlukom državne Komisije za zarazne bolesti na čitavoj teritoriji Republike Severne Makedonije (RSM) u utorak je proglašena epidemija malih boginja - potvrdio je dr Vladimir Mikić iz Institutta za javno zdravlje u Skoplju.

Proglašenje epidemije, kako je precizirao Mikić, u cilju je sprovođenja dodatnih mera za sprečavanje daljeg širenja, smanjenja broja novih infekcija i sprečavanja teških formi ovog oboljenja.

- Jedna od mera je zabrana poseta vrtićima, druga predložena mera je smanjenje uzrasta za vakcinisanje od 12 na šest meseci, jer je veliki deo, gotovo stotina dece je uzrasta ispod godinu dana i oni su najvulnerabilnija grupa za teške forme oboljenja. Dodatno jer imamo obolele među odraslima koji po redovnom kalendaru ne podležu vakcinaciji, Komisija je odlučila da se poveća uzrast za vakcinaciju, tako što će svako lice starije od 14 godina moći slobodno da se vakciniše u centrima javnog zdravlja odnosno uzrasta od 14 do 60 godina - rekao je Mikić.

U drugom setu predloženih mera, kako je ukazao, jeste vakcinacija sa dve doze MRP vakcine za sve medicinske radnike u čitavoj državi.

U sklopu pomenutih mera su i zabrane poseta bolnicama u cilju smanjenja mogućnosti unosa nove infekcije u bolničkim uslovima. Negovateljice u vrtićima biće pod obaveznom proverom njihovog vakcinalnog statusa i moraće redovno da se vakcinišu.

- Više od 70 dece sa malim boginjama je bolnički zbrinuto, od kojih je 55 na Klinici za infektivne bolesti, a 15 na Klinici za dečje bolesti. Od njih više od sedmoro je u teškom stanju, ali sva su bolnički zbrinuta jer su imala komplikacije od malih boginja - objasnio je Mikić.

MALE BOGINjE U 20 GRADOVA

Odluka državne Komisije za zarazne bolesti RSM za proglašenje epidemije malih boginja na čitavoj teritoriji države, kako je obrazložio dr Vladimir Mikić, doneta je na osnovama prijavljenog 961 slučaja morbila. Protekle sedmice više od 60 odsto prijavenih slučajeva koji su u najvišem nivou bili izvan Skoplja, a u šest centara za javno zdravlje je proglašena epidemija malih boginja. To je 55 odsto teritorije države. Slučajevi malih boginja registrovani su u 20 gradova RSM.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading