Posle 20 godina NATO avioni opet iznad Crne Gore

Autor: Tanjug, Republika

Svet

11.04.2019

13:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Avioni italijanske vojske po prvi put su izveli NATO misiju iznad Crne Gore, kada su 9. aprila presreli putnički avion koji je izgubio vezu sa kontrolom vazdušnog saobraćaja, saopšteno je na sajtu Alijanse.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Navodi se da su avioni u utorak ujutru poleteli iz italijanske vojne baze Đoja del Kole, udaljene 20 kilometara od Barija, preneo je podgorički portal CdM.

Misija je bila da se presretne civilni avion koji je izgubio komunikaciju sa civilnim kontrolorima vazdušnog saobraćaja iznad Hrvatske, a kretao se južno ka Crnoj Gori i Albaniji.

Dva ''jurofajter" aviona koja su u pripravnosti da zaštite vazdušni prostor NATO iznad Italije, Albanije, Crne Gore su uspešno presreli avion, samo nekoliko minuta kasnije. Piloti aviona su uradili i vizuelnu provjeru aviona kako bi se sprečila neka potencijalna pretnja”, navodi se u saopštenju NATO.

Dodaje se da je utvrđeno da je gubitak komunikacije nastao zbog nesporazuma između civilne kontrole letjenja i posade avio-kompanije. Nakon uspostavljanja veze, avion je nastavio put za Hurgadu u Egiptu.

Crnogorski portal podseća da italijanski i grčki avioni, u skladu sa misijom "Er polising", čuvaju vazdušni prostor Crne Gore.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading