Švajcarci o truloj Bosni: Dejtonski monstrum od 14 vlada i 120 ministara

Autor: Tanjug

Svet

27.08.2017

11:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Švajcarski list "Lucerner cajtung", opisujući stanje u BiH, navodi da je "Dejtonski mirovni sporazum stvorio monstruoznu državu sa 14 vlada, 120 ministara i više od 600 poslanika - na 3,5 miliona stanovnika".

Rezultat Dejtonskog sporazuma: 600 poslanika na 3.5 miliona stanovnika

- Javna uprava i plate političara gutaju 60 odsto budžeta. Partije slabo pokazuju interes za sistemske reforme jer njihova moć počiva na statusu-kvo. Njima nije važno opšte dobro već zadovoljavanje svoje klijentele - stoji u tekstu tog lista, prenosi N1.

Navodi se da u BiH samo na plate zaposlenih u administraciji godišnje odu stotine miliona maraka i da administracija u samo jednoj sekundi "proguta" iznos najniže penzije.

- Ma šta preskupa?! Malo je kazati da je preskupa. Toliku administraciju ne može ni Amerika podneti troškove, a kamoli BiH - kažu građani i dodaju da takvu administraciju ni Nemačka ne bi izdržala.

Analitičar Adnan Huskić smatra da ono što građani osete na svojoj koži, strani mediji samo primećuju.

- Nažalost, i za nekoga ko, pretpostavljam, ovlaš, nedovoljno detaljno posmatra i analizira situaciju u BiH, ovo je poprilično tačna deskripcija situacije u kojoj se mi nalazimo - kaže Huskić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading