Težak skandal u Hrvatskoj: Kolinda plagirala doktorat?!

Autor: informer.rs, Republika

Svet

01.04.2019

15:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Hrvatske Kollinda Grabar Kitarovic oštro je reagovala na vest da piše doktorat na temu koja je već obradena kod istog mentora i gotovo istovetnog naziva, rekavši da joj podmeću, da je reč o pokušaju diskreditacije, teškoj uvredi i da je spremna da objavi nacrt doktorata.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Kolinda Grabar Kitarović

- Ovakve insinuacije pokušaj su političke diskreditacije, a ponajviše teška uvreda naučnoj zajednici, posebno Fakultetu političkih nauka, na kojem je tema moje disertacije prošla potreban verifikacioni postupak, a predstoji i dodatna verifikacija na nivou univerziteta. Odbrana radnje, kao i sama radnja, biće dostupna široj javnosti za daljnje analize, a spremna sam već i u ovoj fazi javno da objavim nacrt doktorske radnje koji sam odbranila pred komisijom - poručila je Grabar Kitarovic za hrvatski portal.

Jutarnji list je objavio tekst u kojem se navodi da je mentor na doktoratu Kolinde Grabar Kitarović, profesor ljubljanskog Fakulteta za društvene znanosti Anton Grizold, pre četiri godine bio mentor na izradi magistarskog rada gotovo istovetnog naziva kao i doktorski rad Kolinde.

 

 

U tekstu navode da je magistar Bernardka Prašnikar na ljubljanskom Fakultetu za društvene nauke 2014. obranila magistarski rad pod nazivom ''Koncept odgovornosti za zaštitu i njegova upotreba na primeru Libije'', a naslov doktorske disertacije Kolinde Grabar Kitarovic je "Odgovornost za zaštitu (R2P): koncepti, izazovi, ograničenja i naučene lekcije (Libija)".

Napominje se da je R2P skraćenica engleskog izraza Responsibility to protect. Reč je, navodi se, o konceptu koji je zamišljen kao savršeniji oblik onoga što smo pre poznavali pod nazivom "međunarodna humanitarna intervencija". 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading