POŽARI BUKTE U MAKEDONIJI: Evakuacija u toku, vatra preti kućama, ljudi beže

Autor: Tanjug

Svet

30.03.2019

11:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U istočnim delovima Severne Makedonije evakuiše se stanovništvo zbog velikih požara, u kavadarskom selu Fariš požar je zahvatio vinograde, a vatrena stihija preti i kućama i crkvama, prenosi makedonski portal Plusinfo.

RepublikaFoto: Tanjug
Foto: Ilustracija

Zbog pojave velikih šumskih požara, Vlada Republike Severne Makedonije uvela je 24-časovnu zabranu kretanja u šumama i šumskim područjima.

Vatrogasci iz Teritorijalne protivpožarne jedinice u Kavadarcima ulažu maksimalne napore kako bi ugasili požar.

Vatrena stihija u selu Rosoman već je zahvatila crkvu i groblje, a približava se i prvim kućama u selu.

U selu Sasa, na istoku Severne Makedonije, evakuišu se seljaci koji žive u blizini naselja Trakanica i Adziite. Angažovan je veliki broj ljudskih i tehničkih resursa kako bi se zaštitilo stanovništvo.

Sve je izvesnija opcija da će biti neophodno avionsko gašenje požara.

Takođe je Prespansi region, kao i turistička naselja Oteševo i Sirhan, zahvaćen velikim požarom, kao i deo makedonskog nacionalnog parka Galičica.

Požar je zahvatio oko 300 hektara šume, vočnjake i trske oko jezerske obale. "Cela Prespa je u vatri. Gorelo je kod Oteševa i Sirhana, prvo trska oko jezera, a potom je vetar proširio požar na šumu. Nastavlja se ka nacionalnom parku Galičica. Nemamo struju, a zapalio se i dalekovod", kaže jedan od vlasnika vile u Sirhanu. Gradonačelnik Resena Živko Gošarevski kaže da je sada situacija stabilnija. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading