Kinez krijumčario jegulje vredne 450.000 evra! Iz Hrvatske u kesama nosio 252.000 živih jedinki za Aziju!

Autor: Tanjug, Republika

Svet

06.03.2019

18:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kancelarija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala Hrvatske (Uskok) pokrenula je istragu protiv 47-godišnjeg Kineza i trojice državljana Južne Koreje tereteći ih da su zbog krijumčarenja u Aziju nabavili najmanje 252.000 živih jedinki mlađi strogo zaštićene evropske jegulje, u vrednosti od najmanje 450.000 evra.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kineski državljanin se sumnjiči da je od decembra do februara na području Južne Koreje i Hrvatske u zajedničko kriminalno delovanje povezao ostale okrivljene i više za sada nepoznatih osoba, prenose agencije.

Cilj ovog kriminalnog udruženja je bila nabavka, prevoz i isporuka mlađi evropske jegulje (Anguilla anguilla), tzv. staklače, iz Hrvatske u Vijetnam i druge države Azije radi preprodaje na ilegalnom tržištu

Sistem je funkcionisao tako što je Kinez dolazio na područje Hrvatske i od zasad nepoznatih osoba nabavljao veće količine mlađi evropske jegulje, koju je potom u dogovoru s drugim okrivljenim i drugim zasad nepoznatim osobama čuvao u bazenima u prilagođenom skladištu na području Zagreba.

Zatim su tu mlađ pakovali u PVC vrećice ispunjene vodom odgovarajuće temperature radi daljeg transporta, a potom su spakovanu mlađ prenosili iz Hrvatske u Vijetnam i druge države na području Azije.

Evropska jegulja proglašena je strogo zaštićenom vrstom i od 2010. u skladu sa odredbama Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih vrsta životinja i biljaka (CITES) i Uredbe Saveta (EZ), na snazi zabrana izvoza evropskih jegulja s obzirom da se radi o kritično ugroženoj vrsti na području Evropske unije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading