Hrvati vlastitim IZMETOM uništili cenjene školjke

Autor: Republika

Svet

06.03.2019

08:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvati su vlastitim izmetom uništili cenjenu malostonsku školjku kamenicu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Zbog toga što je na tri od pet kontrolnih tačaka na kojima se uzgajaju kamenice utvrđena prisutnost norovirusa koji uzrokuju fekalije, otkazan je i Dan malostonske kamenice.

Kamenice u malostonskom zalivu zaražene su noro virusom zbog nerešenog sistema kanalizacije na tom području, izjavio je saradnik Instituta za okeanografiju i ribarstvo Vladimir Onofri.

On je kazao da je Neum izgradio svoj deo kanalizacijskog sistema još 80-ih godina prošlog veka, što je tadašnju državu stajalo pet miliona dolara, a Republika Hrvatska ni do danas nije ispunila svoj deo obveze, prenosi Hina.

- Država je bila dužna da kanalizacijski sistem spoji na Ston, Mali Ston, Hodilje i Luku, ali se to nije dogodilo. Stanovnici tih mesta, koji su u međuvremenu počeli da se bave i iznajmljivanjem, kopali su septičke jame koje su propusne - rekao je Onofri.

- Pre tri godine je isto bilo problema na Sv. Josipa. Ljudi su se malo potrovali, dobili prolive, povraćanje, a to vam je norovirus, virusi nisu bezazlena stvar, virus može u mulju živeti stotinama godina, kad dođe u živo tkivo, opet postane virulentan jer se kristalizuje njegova kapsomera - objasnio je Onofri.

Zbog zaraze ovih popularnih školjki otkazan je Dan malostonske kamenice, tradicionalna manifestacije koja je trebalo da se održi 16. marta.

Načelnik stonske opštine Vedran Antunica istakao je da je pojava noro virusa u kamenicama uobičajena, ali da je ove godine došla u nezgodno vreme.

Noro virus uzročnik je akutnih infekcija u probavnom sistemu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading