(VIDEO) Haos u Tirani: Demonstranti pokušali da uđu u parlament

Autor: Tanjug

Svet

26.02.2019

21:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pristalice opozicije u Albaniji pokušale su večeras u Tirani da probiju policijski kordon i uđu u zgradu parlamenta, javlja ATA.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Haos u Tirani

Policija je odgovorila suzavcem, dok su demonstranti policajce gađali raznim predmetima i petardama.

Demonstranti su se ponovo večeras okupili u Tirani, gde su ispred zgrade parlamenta bacali baklje i zapalili automobiske gume kako bi sprečile poslanike vladajućih stranaka da uđu u zgradu. 

Uz demonstrante na trgu ispred zgrade parlamenta, nalaze se i poslanici opozicije, koji traže prekid plenarne sednice. ATA navodi da je među demonstrantima i predsednik Demokratske partije Ljuljzim Baša.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Kako objašnjava AP, parlament je trebalo da zaseda u četvrtak, ali je sednica pomerena za danas kako bi se izbegle ranije najavljene demonstracije.

Pristalice opozicije su onda promenile plan i proteste organizovale danas. 

Opozicija predvođena Demokratskom partijom tvrdi da je levičarska vlada premijera Edija Rame korumpirana i povezana sa organizovanim kriminalom. 

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Opozicioni poslanici traže od vlade da ustupi mesto prelaznoj vladi i raspiše vanredne izbore. 

Vladajući socijalisti imaju 74 poslanika u parlamentu od 140 mesta. 

Albanska opozicija od 21. februara ne učestvuje u radu parlamenta, nakon što je lider najveće opozicine stranke Demokratske partije Ljuljzim Baša dostavio potpisane izjave poslanika kojima se odriču svojih mandata. 

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Protesti u Albaniji su održani i ranije tokom nedelje kada su demonstranti pokušali da upadnu u kancelariju predsednika vlade Albanije i kada je došlo do sukoba s policijom u kojima je povređeno više desetina učesnika, novinara i policajaca. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
mimi

09.03.2019 22:04

evo domaci zadatak za edija ramu,posto misli da je mnogo pametan eto mu pa neka sada resava probleme i neka se vadi izgovana kod njega kuci