Ispušena lula! Britanci najavljuju kraj Mila Đukanovića posle 30 godina: Diplomata ser Roberts otkriva zašto je vreme da Đukanović ode

Autor: mediji, Republika

Svet

23.02.2019

17:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Milo Đukanović pripada prošlosti i vreme je da najdugotrajniji evropski vladar ode", poručuje u autorskom tekstu za Politiko britanski diplomata ser Ajvor Roberts. Roberts je bio ambasador Velike Britanije u Jugoslaviji, Irskoj i Italiji, a od 2006. do 2017. je bio predsednik oksfordskog Triniti koledža.

RepublikaFoto: youtube.com/ Nemanja 00
Isteklo mu vreme: Milo Đukanović

Roberts u članku podseća da je Đukanović na vlasti već 30 godina zahvaljujući između ostalog i putinovskoj metodi menjanja pozicija od premijera do predsednika. 

- Sa 59 godina, mogao bi da "gura" još deceniju ili dve i obori rekorde koje su postavili afrički despoti. Ili se bar tako činilo doskoro - dodaje Roberts.

Diplomata ukazuje da se čini da je ovih dana olabavila Đukanovićeva kontrola i podseća da je 10 hiljada ljudi preplavilo Podgoricu i zatražilo njegovu ostavku, a da je ista poruka stigla i sa debate u parlamentu.

Razlaz sa Kneževićem

- Nevolja je počela kada se Milo razišao sa poznatim crnogorskim biznismenom Duškom Kneževićem - konstatuje Roberts dodajući da se radi o čoveku koji je poslednjih 25 godina bio uključen u najintimnije poslove vlade i zna figurativno, ako ne bukvalno, "gde su zakopana tela".

RepublikaFoto: instagram.com/dkatlas
Nekad prijatelji: Đukanović i Knežević

U tekstu se podseća da je Knežević pokrenuo kampanju iz Londona i otkrio niz koruptivnih skandala vezanih za Đukanovića i njegovu familiju, te najviše nivoe vladajuće klase u Crnoj Gori, a akcenat se stavlja na čuveni snimak gde Slavoljub Stijepović uzima novac od Duška Kneževića i na optužbe koje je Đukanović demantovao da je vlasnik "oligarho-kičaste vile od 10 miliona dolara".

Roberts smatra da bi serija neprijatnih otkrića mogla da utiče i da članovi Đukanovićeve Demokratske partije socijalista, koji smatraju da je vreme za promenu liderstva, razmišljaju o udruživanju sa opozicijom i pritisku da se povuče.

 

 

Diplomata je opisao da je njegov prvi susret sa Đukanovićem bio sredinom 90-ih, dok je bio ambasador u Beogradu i da se seća da je London izvestio da je drugačiji od ostalih jugoslovenskih lidera.

- Bio je iz različite generacije od onih poput Slobodana Miloševića. Doživljavao sam ga kao umerenijeg, razumnijeg i vrlo zainteresovanog da stavi interese Crne Gore na prvo mesto. Ovo je neko sa kim bi trebalo da radimo, rekao sam Londonu - opisuje Roberts.

Ističe da je Đukanović godinama delovao da je ispunio očekivanja - odrekao se Miloševića i politike iz Beograda i osigurao da Crna Gora bude umnogome pošteđena bombardovanja, pokazao ličnu hrabrost vodeći državu do nezavisnosti, a onda i do članstva u NATO, uprkos neprijateljskom stavu iz Moskve.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Protesti u Podgorici

Diplomata, ipak, nema dilemu i poručuje: 

- I pored svih kvaliteta i dostignuća, Đukanović sada pripada prošlosti.

Roberts navodi da Đukanović povezuje Crnu Goru sa erom Franja Tuđmana i Miloševića, britanskog premijera Džona Mejdžora, ruskog predsjednika Borisa Jeljcina i američkog predsednika Bila Klintona, sa komunističkom Jugoslavijom, ratovima u Bosni, Hrvatskoj i Kosovu, te optužbama za šverc cigareta i droge.

Drugačiji tip lidera

- Epoha balkanske politike u kojoj je njegova karijera stvorena je bila epoha snažnih ljudi, netransparentnosti, zaobilaženja pravila i nedostatka odgovornosti. Ako Crna Gora želi da postane punopravna članica Evropske unije, trebaće joj drugačiji tip lidera i drugačija politička kultura - poručuje Roberts.

On podseća da Crnu Goru čeka dug put u borbi protiv kriminala i razvoja kulture transparentnosti i odgovornosti i da je za to potreban lider koji može da predvodi u tim stvarima, a ne onaj čiji je integritet doveden u pitanje.

Roberts smatra da Crna Gora ima te lidere i navodi primer premijera Duška Markovića koga opisuje kao mirnu i efektnu figuru na čelu Vlade i njegovog prethodnika Igora Lukšića, "sjajnu zvezdu sledeće generacije".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Nenad

24.02.2019 05:23

Ova j članak me podseća na desetine drugih u nazad dvadesetak godina.I ništa.Očigledno je ništa ne daje rezultate kada M Đ u pitanju,jer se čovek obezbedio najjačom političkom infrastrukturom.Srbe je zamenio Albancima i Bošnjacima,Srpsku crkvu nekakvom crnogorskom.srpski jezik izmišljenim sopstvenim,istoriju napisao kako njemu odgovara,odbranu poverio belosvetskim imperijalistima,nepodobne političare onima koji preuzimaju njegovu odgovornost na sebe,a finansijama se obezbedio za nekoliko života.I sada neko tvrdi da mi je blizu kraj.Pa to je naprosto smešno.