KO IZ VEDRA NEBA: Makedonija potpuno menja stavove o pitanju Kosova

Autor: Tanjug

Svet

21.08.2017

14:22 >> 11:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Makedonska vlada saopštila je danas da će prilikom odlučivanja o članstvu Kosova u UNESCO uzeti u obzir stavove većine zemalja Evropske unije, iako je premijer Zoran Zaev pre samo tri i po meseca izjavio da će Skoplje prilikom glasanja biti neutralno.

RepublikaFoto: Tanjug
Zoran Zaev izjavio potpuno suprotno o pitanju Kosova

Vlada Zaeva danas je, međutim, saopštila da "razvija prijateljske odnose sa svim susednim zemljama", da u slučaju otvorenih pitanja "vodi politiku dobrosusedske i regionalne saradnje", ali da će, što se tiče glasanja za članstvo Kosova u UNESCO "uzeti u obzir stavove većine zemalja Evropske unije".

Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je početkom maja da će Makedonija prilikom narednog glasanja o članstvu Kosova u UNESCO biti neutralna.

Na pitanje Prve televizije kako će Makedonija glasati prilikom budućeg izjašnjavanja o prijemu Kosova u Unesko, Zaev je kratko odgovorio: "Neutralno".

Zaev je tada takođe izjavio da želi da gleda u budućnost i da je spreman da povuče svoje "preterane" izjave, koje je dao na račun vlasti u Srbiji.

Makedonska vlada je još 2008. donela odluku da ta bivša jugoslovenska republika podrži samostalnost Kosova, čime je potvrdila raniju odluku makedonskog parlamenta.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading