Policija i tužilaštvo pokrenuli istragu protiv gradonačelnika koji je pozivao na linč srpske dece

Autor: Tanjug

Svet

22.01.2019

13:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Policija i Državno tužilaštvo istražuju kao je došlo do objavljivanja snimka dece srpske nacionalnosti u Vukovovaru, koja nisu ustala prilikom intoniranja hrvatske himne na jednoj lokalnoj utakmici, a koju je na službenim stranicama Grada Vukovara objavio gradonačelnik, HDZ-ovac, Ivan Penava.

RepublikaFoto: wikimedia.org/Pudelek (Marcin Szala)
Vukovar

Penava je na konferenciji za novinare 15. januara taj snimak iskoristio kao dokaz da je Vukovar u "epicentru puzajuće velikosrpske agresije".

- Hoćemo li mi danas, 27 godina nakon toga, da ćutimo na činjenicu da učenici koji školu pohađaju na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu sede na istu tu himnu - zapitao je Penava.


Hrvatski mediji prenose da PU vukovarsko-sremska u koordinaciji s nadležnim državnim tužilaštvom utvrđuje sve okolnosti vezano uz objavljivanje spornog video snimka na službenim stranicama Grada Vukovara, prenela zagrebačka tv N1.
Foto: youtube.com/N1
Ivan Penava

Sporni snimak je potom osvanuo na službenoj stranici Grada Vukovara, što su neki doveli u vezu sa fižičkim napadom na srpskog mladića na vukovarskoj Autobuskoj stanici.


Na to je reagovala i Zaštitnica za decu Helenka Pirnat Dragičević.

- Ako mu je (Penavi) stalo do zaštite prava i dobrobit dece, pozivam ga da sporni video i naziv škole ukloni sa stranica grada. Nismo se lično čuli, ali ovakva preporuka ide njemu - rekla je ona

Ovim povodom oglasio se i odbornik Živog zida u Skupštini Vukovarsko sremske županije, Damir Maduna, koji je obelodanio da je Penava sporni snimak objavio na zvaničnoj stranici Grada Vukovara tri meseca nakon što je on napravljen na jednoj fudbalskoj utakmici.

- Gradonačelnik stavlja fotografiju tih klinaca na internet stranicu Grada Vukovara i jasno ih tako označavajući kao metu" - rekao je Maduna, preneo je portal Dnevno.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading