Na današnji dan zverski pretučen heroj Srđan Aleksić, samo zato što je bio čovek!

Autor: Republika

Svet

21.01.2019

14:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na današnji dan pre 26 godina, 21.januara 1993. godine, mladi Srđan Aleksić brutalno je pretučen na tržnici u Trebinju. Srđan Aleksić odlučio je da se suprotstavi ludilu rata i to je platio životom.

RepublikaFoto: youtube.com/FACE HD TV
Srđan Aleksić

Baš na današnji dan, 21. januara 1993. godine, on je od batina spasao svog prijatelja Alena Glavovića, Bošnjaka iz Trebinja kojeg su divljački napala četvorica rezervista Vojske Republike Srpske. Vojnici su umesto Alena pretukli Srđana koji je pao u komu i nekoliko dana kasnije preminuo.

Aleksić je rođen 1966. godine u Trebinju. Otac mu je bio košarkaški trener, majka mu je umrla dok je još bio dete, a brat mu je poginuo u nesreći s motornim zmajem. Srđan je bio plivačka nada bivše Jugoslavije, a aktivno se bavio i glumom.

- Umro je obavljajući svoju ljudsku dužnost - napisao je Srđanov otac na umrlici svom sinu.

Nekoliko nevladinih organizacija 2010. godine ustanovilo je novinarsku nagradu "Srđan Aleksić". Nagradu od 2013. godine dodeljuje Mreža za izgradnju mira BiH, sa svojih više od 160 članica.

Novinarska nagrada "Srđan Aleksić" dodjeljuje se za profesionalno i kontinuirano izveštavanje o marginaliziranim i ranjivim grupama u bosanskom društvu, kao i za razvoj društveno odgovornog novinarstva, a u sklopu USAID-ovog projekta ‘PRO-Budućnost’.

Nakon što su ulice u Sarajevu, Podgorici i Novom Sadu dobile ime Srđana Aleksića, kao i jedan pasaž u Pančevu, po njemu je nazvana i jedna ulica u Beogradu.

Inspirisan herojskim činom Trebinjca beogradski reditelj Srdan Golubović je snimio film "Krugovi", koji govori o ljudskosti i humanosti.

Film je osvojio brojne nagrade na svetskim filmskim festivalima.

Radio televizija Srbije 2007. godine snima i emituje dokumentarni film Srđo, čiji je glavni akter njegov otac, a 2008. trebinjsko pozorište Slovo, postavlja predstavu Epilog o Srđanu.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading