Đukanovićev finansijer o tajnama vladara Crne Gore: Nema biznisa bez reketa Milu!

Autor:

Svet

16.01.2019

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Duško Knežević, predsednik "Atlas grupe", za kojim je Crna Gora izdala poternicu i na čijem hapšenju insistira podgorička vlast, tvrdi da Milo Đukanović i njegova Demokratska partija socijalista žele da mu otmu imovinu, te da je to razlog zbog kojeg se našao na udaru crnogorskog režima. U razgovoru za Srpski telegraf Knežević je ispričao da je Đukanovića finansirao punih 25 godina, da je bio najveći donator DPS, ali i da je svako ko je želeo da ima biznis morao da daje novac "prvoj familiji" Crne Gore.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Duško Knežević

Govoreći o snimku iz 2017. na kom se vidi kako bivšem gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Stjepanoviću daje koverat pun evra, Knežević je ispričao da to nije usamljen slučaj, te da je keš raznim funkcionerima uvek davao u dogovoru sa Milom Đukanovićem.

Bivšem prijatelju i predsedniku Crne Gore poslao je jasnu poruku: bez borbe se neću predati, znam kako se pobeđuje!

*Trenutno ste na poternici, da li je razlog politička osveta i ko vam to namešta igru?

- Razlog je očigledno taj da prva familija u Crnoj Gori želi da otme vrednu imovinu "Atlas grupe" u Crnoj Gori. U tom cilju, instrumentalizujući tužilaštvo i Privredni sud, hapse moje saradnike, podižu besmislene optužne predloge, raspisuju poternicu, uvode stečaje i pokušavaju da me prikažu kao kriminalca. Verovatno su mislili da će me preplašiti i da ću se povući. Neću jer ne mogu dozvoliti da zbog zadnjih namera kriminalnih klanova hapse moje saradnike i zagorčavaju život hiljadama klijenata i poslovnih partnera Atlas banke. Ja se bez borbe neću predati, a čini mi se da znam kako se pobeđuje.

 

 

*Pojavio se snimak na kojem se vidi kako dajete 100.000 evra bivšem gradonačelniku Podgorice. Za šta je bio namenjen taj novac?

- Taj novac sam dao gospodinu Stijepoviću po dogovoru sa Milom Đukanovićem. Novac je služio DPS za predizbornu kampanju.

*Ovaj koverat sigurno nije jedini koji ste dali funkcionerima DPS. Prema gruboj računici, koliko vas je koštala podrška Đukanoviću?

- Ja sam bio jedan od najvećih donatora DPS u proteklih 25 godina. Neka oni kažu koliko su ukupno novca dobili od mene. Svima sam ponudio da oni kažu kako ne bih morao ja.

 

 

*Imate li saznanja da li je još neko od privrednika davao novac DPS?

- U Crnoj Gori se ne možete baviti biznisom ako ne platite reket.

RepublikaFoto: youtube.com/in4snet
Snimak davanja novca

ČINJENICE

- Specijalno državno tužilaštvo tereti Kneževića za proneveru 1,9 miliona evra

- Nezvanično je označen kao šef kriminalne grupe koja je navodno oprala preko pola milijarde evra

- Izdat je nalog za njegovo hapšenje, a Specijalno državno tužilaštvo tražilo je i raspisivanje poternice

- Knežević je tvrdio da mu je glavni tužilac Milivoje Katnić pretio, te da pokušava na silu da ga dovede u vezu sa Demokratskim frontom i predmetom "državni udar".

- Posluje i u Srbiji, 2005. svoju Atlas banku prodao je Pireus banci, koja je nakon toga odobrila kredit od 1,5 miliona evra firmi "Kapital invest" Mila Ðukanovića. Tim kreditom Ðukanović je, prema medijskim napisima, postao i zakoniti akcionar bratovljeve Prve banke

- Raskol sa Đukanovićem počeo 2014. Prema pisanju medija, Knežević je tada naredio da se poslovnica državne avio-kompanije "Montenegro erlajnsa" iseli iz prostorija Atlas banke u Moskvi jer je bio nezadovoljan što se u avionima nacionalnog prevoznika više ne služi njegova voda akva monta

- Biznismen je sa svojom "Atlas grupom" imao problema i 2011, kada je sprečena planirana privatizacija Fabrike elektroda u Plužinama. Posle izjave tadašnjeg premijera Igora Lukšića da je to "prst u oko vladi", Knežević se povukao i akcije je ubrzo prodao državnom fondu

*Jeste li nekada davali novac Milu Đukanoviću lično? Da li vam je Đukanović ikada tražio da finansijski pomognete kampanju DPS?

- Sav novac koji sam davao je prosleđivan po dogovoru sa Đukanovićem.

RepublikaFoto: instagram.com/dkatlas
Đukanović i Knežević

*Bili ste prijatelji decenijama, zašto ste se sada našli na udaru crnogorske vlasti?

- Verovatno zato što oni koji su svako malo vrećama nosili pare od šverca kući ne mogu da zamisle da to prestane. Sada su odlučili da pare otimaju od onih koji ih stvaraju svojim poznavanjem biznisa, finansija, bankarstva... Misle da će im to trajati večno ako postavljaju svoje poslušnike na ključna mesta u sistemu pravosuđa.

LIČNA KARTA

- Rođen je 30. maja 1959. godine u Podgorici

- Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu

- Kao mladić igrao je za nekoliko košarkaških klubova, a karijeru je prekinuo zbog povrede

- Godine 1992. postao je predsednik vaterpolo kluba Crvena zvezda

- "Atlas grupu" osnovao je pre 25 godina, u čijem je sastavu 30 kompanija koje se bave bankarstvom, finansijama, nekretninama, proizvodnjom piva, obrazovanjem, građevinarstvom, turizmom, zdravstvom i medijima. "Atlas grupa" je većinski vlasnik crnogorske berze

*Predsednik Crne Gore se nijednom nije oglasio otkako se pojavio snimak. Zašto?

- Zato što još smišlja kako da me prikaže kao deo šire zavere protiv Crne Gore. Kad ga uhvate na delu, to mu je redovan izgovor.

*Kako ćete se braniti od optužnice, imate li dokumentaciju kojom možete da potkrepite svoje tvrdnje?

- Naravno. Oni koji mene progone su deo kriminalne hobotnice. U to će se uveriti cela Crna Gora i svi naši međunarodni partneri.

*Gde se trenutno nalazite?

- U Londonu sam, gde živim odavno sa svojom porodicom. Ovde nije moguće da postanete meta političko-kriminalne hajke zato što je neko iz vlasti pomislio da vam može oteti ono što ste decenijama stvarali.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
keja

16.01.2019 07:52

Neka se zna tko je gazda...