Podneta prijava protiv tužioca Švrake zbog slučaja "Dragičević"

Autor: Tanjug

Svet

28.12.2018

16:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nevladina organizacija Centar za humanu politiku podneo je Visokom sudskom i tužilačkom savetu (VSTS) Bosne i Hercegovine disciplinsku prijavu protiv glavnog republičkog tužioca Republike Srpske Mahmuta Švrake zbog nepostupanja u istrazi o ubistvu Davida Dragičevića.

RepublikaFoto: facebook.com/Radanovi Suzana Zoran
David Dragičević

Centar u saopštenju navodi da je Švraka bio ovlašćen da preuzme istragu od Okružnog tužilaštva u Banjaluci, na osnovu ovlašćenja iz Zakona o javnim tužilaštvima Republike Srpske.

"Centar za humanu politiku smatra da ubice Dragićevića i njihovi zaštitnici ne mogu biti važniji od naroda i Republike Srpske i da su nadležna tužilaštva i Ministarstvo unutrašnjih poslova najodgovorniji što je zahtev da se otkriju i kazne ubice prerastao u zahtev za smenu režima i preuređenje države i što je roditeljska tragedija zloupotrijebljena od raznih lešinara i mrzitelja Republike Srpske", navodi se u saopštenju dostavljenom Tanjugu.


Ranije danas, u Banjaluci je održan sastanak predsednika VSTS Milana Tegeltije i članova Stalne komisije za efikasnost tužilaštava sa Švrakom i banjalučkim Okružnim tužiocem Želimirom Lepirom.
Foto: slobodanvaskovic.blog.spot
Sa obdukcije Davidovog tela

Sastanak je, prema pisanju bosanskih medija održan radi informisanja o radu ovih tužilaštava, sa akcentom na aktuelna dešavanja u vezi sa predmetom "Dragičević".


David Dragičević, bio je 21-godišnji student elektrotehnike iz Banjaluke.

Nestao je u noći između 17. i 18. marta 2018. godine, a njegov nestanak je prijavljen 18. marta. 
RepublikaFoto: slobodanvaskovic.blogspot.rs

Šest dana kasnije, 24. marta njegovo telo pronađeno je na ušću pritoke Crkvene u reku Vrbas kod tvrđave Kastel u Banjaluci. 

Prvobitnom policijskom istragom je utvrđeno da je smrt nastala utapanjem, ali bez elemenata krivičnog dela, da bi tužilac nakon tri meseca, 28. juna 2018, doneo naredbu o sprovođenju istrage protiv nepoznatih počinilaca zbog osnova sumnje za ubistvo. 

Počinioci još nisu otkriveni.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading