Kolindu krive za korupciju tešku čak milijardu dolara: Evo zbog čega

Autor: Republika

Svet

21.12.2018

06:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki zvaničnici i članovi analitičkih centara potpisali su pismo američkom kongresu i ministarstvu pravde u kom traže otvaranje istrage o prodaji izraelskih borbenih aviona Hrvatskoj. Oni, naime, smatraju da se iza predaje izraelskih lokid martin F-16 barak letelica Hrvatskoj krije korupcija od milijardu dolara.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Kolinda Grabar-Kitarović

Američki analitički centar "Internešnel liders samit" saopštio je da je Izrael avione američke proizvodnje, koje planira da proda Hrvatskoj, dobio besplatno od SAD, pa grupa eksperata zahteva istragu da li su na taj način ugroženi interesi Vašingtona, ali i NATO.

Nataša Srdoč: Čini se da Hrvatska kupuje avione stare 30 godina samo da bi mogla da ih održava i popravlja, što koristi koruptivnoj hrvatskoj vladi

- Čini se da Hrvatska kupuje avione stare 30 godina samo da bi mogla da ih održava i popravlja, što koristi koruptivnoj hrvatskoj vladi. Ta zemlja je 2009. postala članica NATO uprkos dokazima o korupciji na visokom nivou i neispunjavanju kriterijuma vladavine prava iz NATO povelje - optužila je zvanični Zagreb, vladu premijera Andreja Plenkovića i predsednicu Kolindu Grabar Kitarović i suosnivačica "Internešnel liders samita" Nataša Srdoč.

Reč je o organizaciji sa sedištem u Rijeci, preko koje je Srdočova nedavno napala i hrvatskog ministra odbrane Damira Krstičevića, te ju je on nazvao kurvetinom.

Inače, hrvatskoj predsednici Kolindi Grabar Kitarović, tvrde eksperti, nikako ne ide naruku to što je posao nabavke aviona sklopljen sa Izraelom, čiji je premijer duboko zagazio u ozbiljne korupcionaške afere u toj zemlji.

Činjenice

Srdočova napala Hrvatsku i za trgovinu heroinom

- organizacija Nataše Srdoč kritikovala je Hrvatsku zbog izdvajanja samo 1,4 odsto BDP za vojsku, što je znatno manje od NATO standarda

- otkrila je da su hrvatski političari u periodu od 2004. do 2015. kroz kriminal izneli iz zemlje 35 milijardi dolara, odnosno 73 odsto BDP za 2015.

- ona tvrdi da su Hrvati, zahvaljujući balkanskoj ruti trgovine drogom, zaradili 28 milijardi dolara

- kako je navela, tim kriminalnim novcem direktno se finansiraju Al Kaida i ISIS

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading