Pravi se lud: Dudaković kaže da nije kriv za zločine u Krajini!

Autor: Tanjug

Svet

19.12.2018

14:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

General Atif Dudaković i još 16 pripadnika i komandanata Petog korpusa z. Armije BiH izjasnili su se danas u Sudu BiH da nisu krivi za zločine protiv covečnosti.

Foto: youtube.com/ Bosnian Kingdom
Atif Dudaković

Zbog zdravstvenih razloga bio je odsutan jedan od optuženih, prenosi RTRS.

Tužilaštvo BiH tereti optužene za zločine protiv covečnosti, koji obuhvataju ubistva više od 300 ljudi srpske nacionalnosti, progone i zlostavljanja civila i ratnih zarobljenika, kao i uništenja 38 pravoslavnih hramova, crkava i verskih objekata na području Krajine 1995. godine.

Optuženi su Atif Dudaković, Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić zvani Šiljo, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Ale Hodžić zvani Pumparica, Edin Domazet, Ejub Koženjić, zvani Ejko i Šeširdžija, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Atifa Dudakovića i još 16 pripadnika i komandanata Petog korpusa takozvane Armije BiH, optuženih za zločine protiv čovečnosti počinjene na području opština Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most i ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području opština Bihać i Cazin.

Oni su, kako se navodi, optuženi za ubistva više od 300 lica srpske nacionalnosti, među kojima je bilo najviše civila, uglavnom starije životne dobi, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni.

Tela određenog broja žrtava pronađena su nakon rata i ekshumirana iz većeg broja pojedinačnih i masovnih grobnica, a za ostalima se još traga.

Deo optužnice koja tereti Atifa Dudakovića odnosi se na ratne zločine počinjene nad žrtavama bošnjačke nacionalnosti, pripadnicima i pristalicama Narodne odbrane nekadašnje Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna, za vreme sukoba u Cazinskoj Krajini, na području opština Bihać i Cazin.

Tužilaštvo će navode optužbe dokazivati pozivanjem 447 svedoka i šest stručnih veštaka i prilaganjem više od 1.100 dokaznih materijala, navodi se.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading