CRNOGORCI SAD MOGU SAMO DA PLAČU: Ruski hoteli zvrje prazni!

Autor: b92.net

Svet

09.08.2017

08:13 >> 08:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski turisti u sve širem luku zaobilaze Crnu Goru, i to definitivno nije samo "politička podmetaljka" opozicije, kako je do sada vlast tumačila, već realnost.

RepublikaFoto: Tanjug
Hoteli prazni, jer Rusi zaobilaze Crnu Goru

"U velikim hotelima na južnom Jadranu, tokom jula je popunjenost bila manja za 30 odsto, zbog činjenice da su ruski turoperatori poslušali preporuke tamošnjih vlasti i otkazali aranžmane za Crnu Goru. Nažalost, taj trend će verovatno biti i nastavljen", kaže predsednik Odbora za turizam Privredne komore Crne Gore Dragan Ivančević Purko.

A razlog za "oseku" s velikog tržišta su pogoršani politički odnosi između Rusije i Crne Gore. Rusi, ljuti zbog uvođenja sankcija zvanične Podgorice, te ulaska u NATO i drugih (ne)spornih političkih poteza, stižu u znatno manjem broju nego lane, pišu Večernje novosti. 

“Veliki hoteli se pune unapred rezervacijama turoperatora, a ne sa ulice i ad hok. Pri svemu tome, turizam je labilna privredna grana, čiji rast i razvoj često zavise i od manjih političkih potresa, pa je jasno kako ne smemo da se vežemo za jedno tržište, s kojega dolazi više od 50 odsto gostiju. Potrebna je strategija po kojoj nijedna zemlja neće premašivati petinu ukupnog broja aranžmana. Naravno, to se ne radi usred sezone i treba ozbiljno planirati za dogodine”, ističe Ivančević. 


Žale se, naravno, i ugostitelji. Potrošnja je slaba, iako ima turista iz zemalja bivšeg Sovjetskog saveza, naročito iz Ukrajine, ali su slabe mušterije. Nije baš da nema ni Rusa, mada, to su oni siromašniji, pristigli ili kod svojih zemljaka koji su ranije kupili kuće i stanove na južnoj obali ili plaćaju jeftinije apartmane. 

Riblja čorba i pivo su najčešća porudžbina u restoranima, a bogati Rusi, oni koje ovde pamte po visokim cehovima i lepim napojnicama, ovoga leta su negde drugde.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading