RAMPA ZA MLEKO I MESO IZ HRVATSKE

Autor:

Svet

09.08.2017

07:24 >> 08:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zbog odluke Srbije da pojača kontrolu robe iz Hrvatske, koja može da traje i do 30 dana, hrvatski proizvođači masovno otkazuju pošiljke jer im se ne isplati, saznaje Srpski telegraf.

RepublikaFoto: Tanjug
Kolona: Kamioni sporo prolaze granicu

Samo u ponedeljak na carini je zadržano više od 15 pošiljki vrednosti 500.000 evra, a u poslednjih deset dana nijedna pošiljka nije stigla do kupaca.

STOJE I SLADOLEDI I STOKA

- Hrvati sad ne znaju šta da rade, pa otkazuju slanje robe. Kamioni sa voćem i povrćem se zaustavljaju još od prošle nedelje, a od subote i kontingenti sa mesom, mesnim prerađevinama, mlekom i mlečnim proizvodima.

Sladoled iz Hrvatske već pet dana stoji u carinskom skladištu. Trgovinski lanci imaju najviše problema, posebno "Merkator" i "Delez", koji je zbog zadržavanja na granici počeo da otkazuje isplaniranu dostavu. "Vindija" iz Varaždina je već odustala od slanja desetak šlepera koje je trebalo da voze za Srbiju jer znaju šta će da im se desi i da im se ne isplati da im to stoji, pa su odustali od slanja - kaže naš izvor.

Međutim, rampa nije udarena samo za proizvode već i za promet žive stoke.

Tako, ako je ona poreklom iz Hrvatske, ne ide u naše klanice, pa su tako klanice "Mitros" i "Nedeljković" ostale bez pošiljke, navodi naš sagovornik.

HITAN RAZGOVOR

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je rekao da je Srbija pripremila set aktivnosti kao kontramere na 22 puta uvećane takse na uvoz voća i povrća u Hrvatskoj i da naša zemlja neće dozvoliti da je neko vuče za nos.

- Svaki proizvod koji dolazi poreklom iz Hrvatske kontrolišemo u skladu sa svim međunarodnim pravilima. Nismo mi neko ko ih jednostrano krši i nećemo to nikada raditi u bilo kojoj situaciji. Naše mere su vezane za fitosanitarne kontrole proizvoda biljnog i životinjskog porekla. Između ostalog, velike su vrućine, moramo obratiti pažnju - kaže ministar.
Kako ističe, on hoće da sa hrvatskom stranom razgovara odmah, a ne za nedelju ili dve.

- Ne mogu samo da razumem jednu stvar, da ovo nije mera prema Srbiji i susedima, nego prema 168 zemalja sveta. Kako mogu prve komšije imati isti tretman kao neko ko živi 1.000 ili 5.000 kilometara daleko? I pritom sa njim imate razvijenu trgovinsku saradnju i kažete da se zalažete da uđemo u EU. Pa šta bi bilo ako se neko ne bi zalagao za takvu stvar? I to njihovo "pričaćemo za sedam dana, za dve nedelje", hoću odmah da pričamo - izričit je Nedimović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading