"Gruevski tražio azil u ambasadi u Tirani"

Autor: Tanjug

Svet

01.12.2018

18:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski politički azil u Mađarskoj zatražio je u ambasadi te zemlje u Tirani, potvrđeno je za "Radio Slobodna Evropa" (RSE) iz Ministarstva spoljnih poslova (MSP) Mađarske.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Gruevski i Orban

Na zahtev RSE, iz tog ministarstva je navedeno da oni "nemaju informaciju o tome na koji način je Gruevski napustio Makedoniju", ali su dodali da je on "u skladu sa nacionalnim i međunarodnim pravima stigao u Mađarsku“.

MSP Mađarske dalje navodi da njegov zahtev za politički azil "nije političko, već pravno pitanje". 

Dodaje se i da Mađarska radi na razvoju dobrih, bilateralnih odnosa sa Makedonijom, te da i dalje podržavaju tu balkansku zemlju na putu ka Evropskoj uniji i njene napore u zaštiti državnih granica.

O tome da li je Gruevski, koji je u Makedoniji osuđen na dve godine zatvora zbog malverzacija nabavkama, koristio diplomatska vozila Mađarske da bi došao do te centralnoevropske zemlje, u mađarskom MSP nemaju podatke, stoji u pismu.

 

 

Navodi se da na ovo pitanje ne zna odgovor ni kabinet predsednika Vlade Mađarske Viktora Orbana, kome je RSE uputio sličan zahtev 16. novembra, a odgovor je stigao dve sedmice kasnije. U njemu se navodi da se "premijerov kabinet ne smatra institucijom odgovornom za tu vrstu podataka".

- U svetlu traženih podataka informišemo vas da kabinet predsednika Vlade (Viktor Orban) nije institucija koja raspolaže sa tom vrstom podataka, u skladu sa tačkom 9, član 3, Zakona o pristupu informacija od javnog značaja - stoji u dopisu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading