Austrijanci presudili Hrvatima: Ustaše isto što i islamski teroristi

Autor: Tanjug, Republika

Svet

22.11.2018

10:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pokrajinski sud u Salcburgu izrekao je kazne četrnaestorici navijača zagrebačkog Dinama zbog ustaškog pozdrava, a presuda zbog veličanja ustaštva mogla bi da ima dalekosežne posledice.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Dok se u Hrvatskoj veliča ustaštvo u Evropi kojoj i sama pripada, ono je strogo zabranjeno

Više od osam sati porota je većala o presudi u suđenju protiv 14 Hrvata i donela je zaključke za svakog optuženog pojedinačno da li je kriv za kršenja Zakona o veličanju nacizma, pošto su veličali ustaštvo.

Tokom jedne zabave u junu 2015. godine u Halajnu pevale su se ustaške pesme, visila je ustaška zastava pored jednog šatorskog krila na kojem je bio nacrtan kukasti krst, a pojedini prisutni digli su desnu ruku u znak ustaškog pozdrava, ukazao je tužilac Markus Neher pokazujući grupnu fotografiju.

 

 

On je ocenio da je pravno gledano istovetno da li su digli desnu ruku u znak hitlerovskog ili ustaškog pozdrava, prenosi Tanjug.

Porota je došla do zaključka da je sedmoro optuženih krivo u skladu sa optužnicom i oni su dobili uslovne kazne u trajanju od šest do 15 meseci.

Četvorica optuženih, koji su tokom događaja za koje su optuženi bili u dobi "mladih odraslih", dobili su mogućnost zamene kazne za socijalno korisni rad.

Ustaški simboli rame uz rame sa terorističkim

Vlada Austrije je na jučerašnjoj sednici usvojila dopunu zakona o zabrani simbola, unevši u njega, pored simbola terorističkih organizacija, i ustaška obeležja. 

Tako su se simboli ustaškog pokreta i NDH našli rame uz rame sa simbolima terorističkih organizacija ISIS-a i Al Kaide.

Trojica optuženih, koje porota nije uspela jasno da identifikuje na fotografiji, oslobođeni su optužbi.

Oslobađajuće presude i zamena kazne su pravosnažne, dok uslovne kazne još nisu, jer su tužilac i advokat odbrane najavili mogućnost ulaganja žalbe.

- Ovo je definitivno presedan koji će prodrmati i Hrvatsku - uveren je istraživač nacionalizma Dario Brentin.

Presuda bi mogla da ima posledice i po komemoraciju u Blajburgu.

Poslednjih godina se uvek gledalo u stranu kada je reč o tom skupu. Nije postojao pravni aparat za kažnjavanje veličanja ustaštva, ali sada je drugačije.

Inače, advokat optuženih tvrdio je da hrvatski pozdrav nije isti kao nacistički, koji potpada pod Zakon o zabrani veličanja nacizma. Međutim, tužilac Neher sledio je stav istoričara Marija Jareba prema kojem hrvatski pozdrav nije obuhvatao nikakvo pokretanje ruke i da je uvedeno podizanje desne ruke, analogno hitlerovskom pozdravu tek za vreme ustaškog režima.

I Brentin ističe da je taj pozdrav uvek posmatrao kao nacistički pozdrav.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading