KOLONIJALNA SILA I SILA KOLONIJE: Gospodo Britanci, mrzite li samo Novaka, i/ili ceo slobodoumni svet?

Autor:

Sport

11.01.2022

17:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Celokupna dešavanja vezana za najboljeg tenisera svih vremena dobro su poznata kompletnoj svetskoj javnosti. Konačan epilog je potpuno jasan, Đoković će i ove 2022. godine nastupiti na prvom godišnjem Gren slemu i imaće priliku da stigne do jubilarnog, desetog trofeja na turniru koji njemu toliko znači, ali se postavlja pitanje da li je sve moralo baš tako biti...

KOLONIJALNA SILA I SILA KOLONIJE: Gospodo Britanci, mrzite li samo Novaka, i/ili ceo slobodoumni svet?

Foto: Tanjug/AP

Ukratko ćemo samo podsetiti na dešavanja koja su uzdrmala medijsku sportsku sferu u prethodnih nedelju dana. Naime, neposredno nakon novogodišnjih praznika, Novak Đoković se na svom Tviter nalogu „pohvalio“ dobijenim odobrenjem, medicinskim izuzećem, za učešće na ovogodišnjem Australijan openu. Usledio je put u Melburn uoči pravoslavnog Božića, zadržavanje na aerodromskoj pasoškoj kontroli, prebacivanje u imigracioni hotel (čitaj: zatvor), oduzimanje svih ličnih stvari, svih vidova komunikacije,... Konačno su dani neizvesnosti okončani nakon suđenja i svetski „broj jedan“ je, barem za sada, slobodan i može se pripremati za novi pohod na trofej.

Da bi smo pokušali da dođemo do razloga svega navedenog, morali bi da se vratimo u prošlost, jer koreni dešavanja vuku se nekoliko vekova u nazad. Naime, istorijski gledano, dobro je poznat odnos Velike Britanije prema malom, ali ponosnom narodu sa Balkana. Neretko u prošlosti, upravo je britanska kruna uticala na kreiranje sudbine ovog naroda i kada god se to dešavalo, dobro je poznato ko je izvlačio „deblji kraj“. Ukoliko znamo za sve istorijske, ali i društveno-političke veze Velike Britanije i australijskog kontinenta, jasno je da sve što se događalo i što se dešava nikoga ne bi smelo da začudi.

Društvo koje za trenutak nastanka sopstvene nacije uzima poraz tokom „Galipoljske operacije“ koja je trajala od aprila 1915. do januara 1916. godine, koje se od polovine XVIII veka nalazi pod kolonijalnom vlašću britanske krune, svakako niti danas ne može odluke da donosi samostalno. Treba napomenuti i da je danas Australija ustavna monarhija, potčinjena britanskom krunom čiji je suveren kraljica Elizabeta II, i sa parlamentarnim sistemom vlasti čija je mogućnost samostalnog odlučivanja upitna. Iz svega navedenog jasno je ko u celoj ovoj ujdurmi vuče konce.

Ne tako davno predstavnici britanske vlasti znali su da se okome i na druge narode i pojedince koji za razliku od njih zagovaraju slobodoumno mišljenje. Tako je pred poslednje odigrano Svetsko prvenstvo u fudbalu, koje je održano u Rusiji 2018. godine, tadašnji Ministar spoljnih poslova Velike Britanije, a današnji premijer Ujedinjenog Kraljevstva, Konzervativac Boris Džonson izjavio da će predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin smotru svetskog fudbala iskoristiti za ličnu promociju kao što je Adolf Hitler iskoristio Olimpijske igre u Berlinu 1936. godine.

 

 

Gospodo Britanci, ni Firer te `36. nije maltretirao sportiste. Valjda znate da je Džesi Ovens iako crne boje kože, stigao do dve zlatne medalje, ostavivši iza sebe „višu rasu“ i to pred očima samog Firera. A kada već spominjete ličnu promociju nekoga ko misli drugačije od vas, da li vas treba podsetiti kako je fudbalska reprezentacija Engleske, reprezentacija zemlje koja se smatra kolevkom fudbala, 14. maja 1938. godine u Berlinu salutirala nacističkom zločincu, koji je dva meseca ranije aneksirao Austriju, podignutom desnom rukom pred meč sa odabranom selekcijom nacističke Nemačke.

Republika

Foto: Printscreen

 

 

Poštovani kolonisti, morate znati da će vas Novak i ovog puta pobediti. Pobediće vas samo zato jer je bolji od vas, a to vas mnogo boli. A vi... Vi nemate moralnih normi da bilo kome, bilo šta spočitavate, a svi predstavnici ovog naroda uvek moraju imati na umu šta je veliki Nikola Pašić o vama govorio...

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Sportski pozdrav i vidimo se pretposlednjeg dana meseca januara kada Novak bude podizao novi trofej...

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading