UGROŽENO ZDRAVLJE NOVAKA ĐOKOVIĆA! Šokantne tvrdnje lekara o bolesti koja ga je napala

Autor:

Sport

24.11.2021

14:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpski teniser Novak Đoković, svetu je poznat kao najbolji teniser planete, jedan od kandidata za titulu najboljeg u istoriji ali pažnju je privukao i kada se pre nekoliko godina odlučio da potpuno promeni način ishrane. Međutim, kako pišu domaći mediji, to mu nije mnogo pomoglo.

UGROŽENO ZDRAVLJE NOVAKA ĐOKOVIĆA! Šokantne tvrdnje lekara o bolesti koja ga je napala

Foto: Tanjug/AP

Novak Đoković prvi reket sveta

Naime, jedan lekar pre nekoliko godina istakao je da Novak boluje od takozvane ortoreksije koju izaziva preterana zdrava ishrana.

- Lečenje ortoreksije nije lako. Počinje lečenjem postojećih zdravstvenih problema i učenjem obolelih o pravilnom načinu ishrane, a najveći izazov je ubediti ih da im je potrebna pomoć - objasnio je doktor nutricionista za "Scandal!", a potom i dodao:

- Važno je da shvatite da pravilna ishrana zadovoljava potrebe organizma za energijom kao i da osigurava materije neophodne za izgradnju tkiva i fiziološke funkcije. Pacijenti često pokazuju otpor prema ovom delu tretmana jer su ponosni na izbor hrane. Preporučuje im se i psihološko savetovanje, jer im pomaže da povećaju samopouzdanje i sebi postave realna očekivanja.

Kako dalje tvrde stručnjaci, ova bolest je po svojoj prirodi vrlo specifična, njeni simptomi su teško uočljivi.

- Ortoreksija je poremećaj načina ishrane, prvi put opisan 1997. godine, koju su lekari nekada svrstavali u neodređene poremećaje ishrane. Broj obolelih, naročito žena poslednjih nekoliko godina se povećava. Oboleli imaju toliko stroga pravila u ishrani da postaju neuhranjeni, neprekidno su pod stresom zbog izbora hrane i svojim stavovima opterećuju odnose sa porodicom i prijateljima - istakla je doktorka i dodala:

- Nemoguće je hraniti se samo voćem i povrćem. Oboleli veruju da se hrane zdravo, ali nije tako. Njihova dijeta ne sadrži brojne neophodne hranljive sastojke, kao što su proteini, gvožđe, minerali i vitamini b grupe. Slično se ponašaju oboleli od anoreksije, ali dok se oni znatno zabrinjavaju oko količine hrane koju pojedu, ortoreksičari se zabrinjavaju zbog njenog kvaliteta. Kada proberu ostaje samo nekoliko namirnica koje smatraju da mogu da jedu.

Međutim, Đoković se po ovom pitanju nije oglašavao. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO
 

 

Komentari (10)

Loading
Душан Вуковић

24.11.2021 14:22

Новак је умислио да је паметан пропорционално успеху у тенису и парама које им.Изненадио би се кад би видео како ФОКА барата лоптицом.

Odgovori 19 56
Gromada

24.11.2021 20:02

@Душан Вуковић - A šta fali fokinoj inteligenciji?

Odgovori 14 3
БрацаБрацика

24.11.2021 15:59

Класична лупетања. Увек и за све може да се да таква изјава коју је дао овај "доктор". Па он, дебил, и не зна чиме се ко храни...

Odgovori 23 9
slobodan

24.11.2021 16:25

da li ste vi normalni ???

Odgovori 17 4