MA, KAKAV FEDERER I ĐOKOVIĆ: Evo ko je NAJBOGATIJI teniser na svetu!

Autor: Republika

Sport

15.09.2021

11:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rodžer Federer jeste uveliko na zalasku karijere, ali je i dalje najbogatiji aktivni teniser. Međutim, postoji ime jače od njega.

Republika

Foto: Tanjug/AP, Profimedia, Pixabay

Rodžer Federer i Novak Đoković su drugi i treći na listi najbogatijih tenisera

Reklamni ugovori su sve skuplji, jer prihoda od trofeja ima sve manje. Neto vrednost Federerovog bogatstva procenjuje se na 450.000.000 dolara.

Iza njega su Novak Đoković sa 200.00.000 dolara i Rafael Nadal sa 180.000.000 dolara neto vrednosti. Jasno je da je decenija Federerove dominacije najzaslužnija za drastičnu razliku u bogatstvu u odnosu na preostale članove "velike trojke".

Ali, Federer je daleko od zvanja najbogatijeg tenisera svih vremena. I to baš daleko. Preciznije - 1.650.000.000 dolara daleko.

Vlasnik najdubeljg džepa i najpoznatijih brkova u svetu tenisa je Rumun Jon Cirjak.

Cirjakova teniska karijera bila je respektabilna u periodu pre "Open" ere. U singlu se najviše domogao osmog mesta, U dublu je bio mnogo uspešniji, domogavši se titule na Rolan Garosu sa legendarnim Ilijeom Nastaseom 1970. godine.

Foto: Tanjug/AP

Legendarni tandem - Jon Cirjak i Ilije Nastase

Na terenu nije stekao status ikone, ali van njega je postao nešto blizu božanstva.

San svakog ambicioznog građanina istočnog bloka jeste da prebegne na drugu stranu i ostvari svoje potencijale.

Sa teniskim biznisom je počeo Zapadnoj Nemačkoj. Prvo kao trener, uzevši pod svoje okrilje mladog Borisa Bekera, vunderkinda '80-ih.

Usledile su kupovine licenci za turnire i njihova promocija i organizacija, od Štutgarta, preko Hanovera do Madrida. Turnir u prestonici Španije i dan-danas drži, to je njegovo "čedo".

Globalne promene, rušenje Berlinskog zida, skidanje komunističkih režima i nadolaženje kapitalizma došlo je kao poručeno za Jona.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Cirjak pored zemljakinje Simone Halep

Padom i ubostvom Nikolaea Čaušeskua Rumunija ulazi u evropske trendove, a Jon je bio prvi u redu. Odmah je 1990. godine osnovao prvu privatnu banku u Rumuniji logično nazvanu "Cirjak banka".

Ubrzo se širi biznis na osiguranje, lizing, aviokompanije, autosalone i maloprodaju.

Do 2005. je stigao na 900.000.000 dolara, dve godine kasnije je stigao do prve milijarde. Danas se njegovo bogatstvo procenjuje na zapanjujuće DVE MILIJARDE DOLARA! Najbogatiji Rumun na svetu.

Na emotivno-ljubavnom planu je bio pravi "kazanova". Bio je u dvogodišnjem braku sa rukometašicom Erikom Bret. Od dece ima sina Jona Juniora sa bivšom manekenkom Miket fon Isenberg, dok je sa egipatskom novinarkom Sofi Ajad dobio dve ćerke, Karim Mihai i Joanu Nataliju. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Sladjan

17.09.2021 19:56

Ovo je poslovan čovek,koji iskoristio vreme i mesto a tenis mu je bio hobi!!!!nemoze se uporediti recimo velika trojka koja vlada 20 godina i koja sakuplja pare od turnira,sponzora,sa ovim bogatasem svetskog kalibra!!!!