STRUČNJACI OSUĐUJU NOVINE U BELOM SPORTU: Ubijaju tenis novim pravilima

Autor:

Sport

11.11.2017

06:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tenis uskoro nećemo moći da prepoznamo! Revolucionarna nova pravila eksperimentalno se primenjuju na premijernom turniru osmorice najboljih tenisera uzrasta do 21 godine u Milanu, a već je jasno da su prava noćna mora za igrače, ali i gledaoce, kojima je oduzeta draž mečeva s obrtima.

Biće na mukama: Novak Đoković i Rafael Nadal

Pošto je u pitanju samo testiranje, ostaje nam da se nadamo da neće zaživeti!

Sa tim je saglasan i teniski stručnjak Radmilo Armenulić, koji za Srpski telegraf analizira novotarije u belom sportu.

- Set do četiri dobijena gema

Mečevi se igraju na tri dobijena seta sa po četiri osvojena gema. Pri rezultatu 3:3 igra se klasičan taj-brejk.

- I ne zagreješ se, a već si praktično izgubio. Ako pretrpiš brejk, nemaš kada da se vratiš u meč, što tenisu ukida mogućnost preokreta i svu draž.

- Nema đusa, sledeći poen donosi gem

- Posle 40:40 nema đusa i prednosti, neće biti kao do sada kada ste morali da dobijete barem dva vezana poena za osvajanje gema. Ko osvoji sledeći poen, dolazi do gema.

RepublikaFoto: Printskrin

- Nema neca, mreža u igri

- To što neca više nema znači da je u igri i loptica koja pogodi mrežu i odbije se u polje onog ko prima servis. To su uzeli iz odbojke, ali ovde je lopta daleko manja i brža, kad promeni putanju, teško je odreagovati. Faktor sreće dobija veću ulogu, na štetu iskusnih riternera, kakav je Đoković.

Odlaze u istoriju: Linijske sudije zameniće sistem "oko sokolovo"
RepublikaFoto: Printskrin


- Nema linijskih sudija

Linijske sudije više ne postoje, a zamenjuje ih već oprobani sistem "oko sokolovo", koji reaguje u deliću sekunde i snimljeni glas kaže da li je aut.

- Ovo sprečava lošu procenu sudija, ali ubija duh tenisa jer su sudije tradicija. Najbolje da zamenimo i igrače, pa da igraju roboti.

- Dozvoljen razgovor s trenerom

- Šta to trener može da kaže igraču posle svakog gema?! Samo će da im remete koncentraciju i samopouzdanje, pa zamislite da vam neko stalno govori šta da radite. Kritika će biti gora od dobrih saveta.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

- Štoperica 25 sekundi

Do sada se pravilo od 25 sekundi između poena nije poštovalo. Teniseri poput Rafaela Nadala su to zloupotrebljavali, ali se tome stalo na put.

- Spremate se za servis, a tamo negde vam štoperica odbrojava vreme. Odugovlačenja treba sankcionosati, ali ovo će samo da iznervira igrače.

- Kraće zagrevanje

- Vreme predviđeno za zagrevanje skraćuju sa četiri na samo dva minuta. Igrači će nespremni ulaziti u meč, zagrevaće se u prvim gemovima, a ako neko zapne, od samog starta rizikuje da se ozbiljno povredi.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading