Slavna teniserka na ulicama u borbi protiv rasizma: Ćutanje nije odgovor

Autor:

Sport

10.06.2020

10:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osaka, koja je najplaćenija sportistkinja na svetu, javno je podržala pokret "Crni životi vrede" nastao u SAD nakon smrti nenaoružanog tamnoputog Amerikanca Džordža Flojda u Mineapolisu 25. maja

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Naomi Osaka

Dvostruka Grend slem šampiona i bivša prva igračica sveta, 22-godišnja Naomi Osaka, čiji je otac sa Haitija, a majka iz Japana, izjavila je kako i dalje namerava da se aktivno angažuje u borbi protiv rasne neravnopravnosti, a pozvala je i druge poznate sportiste da se uključe.

- Glasno izražavam svoju podršku jer verujem u pokret i želim da pomognem promenama. Ubistvo Džordža Flojda i ukupna situacija u Americi imaju veliki uticaj na mene. Ćutanje nikada nije odgovor, svi bi trebalo da se oglasimo po ovom pitanju - izjavila je Osaka, dodavši kako je bila sa demonstrantima u Mineapolisu i kako namerava da bude i na protestima u Los Anđelesu, gde živi.

Mlada Japanka je dodala kako se klima u SAD-u promenila od 2016. godine kada je Kolin Kapernik klečanjem tokom intoniranja američke himne protestovao protiv policijske brutalnosti prema tamnoputom stanovništvu. Kapernik je zbog svog aktivizma ostao bez angažmana u NFL-u.

RepublikaFoto: tanjug/AP

 - Kolin šalje istu poruku od 2016, ali bili su potrebni pandemija, ekonomska kriza i ubistvo snimljeno kamerom kako bi ga ljudi stvarno čuli. Stvari ne bi trebale tako da funkcionišu. Kako bi pokazala kako joj je uistinu stalo, NFL bi trebalo kolektivno da klekne i vrati Kolina na posao. To što neki govore kako bismo mi sportisti trebali da se ograničimo samo na bavljenje sportom je uvredljivo - dodala je Osaka, koja se osvrnula i na uvrede kojima je bila izložena putem društvenih mreža zbog iznošenja svojih stavova:

 - Znam da ne bi trebalo da čitam sve poruke od kojih su mnoge i provokativne, ali teško ih je izbeći. Više me rastužuje njihovo neznanje i rasizam, jer zasigurno je teško živeti u mržnji i neznanju, nego što sam tužna zbog uvreda nanesenih meni.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading