Pobeđivao je Federera i Safina, bio je talentovaniji i od Novaka, a onda je dotakao dno: Probao sam heroin

Autor:

Sport

30.05.2020

10:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvi put sam uzeo heroin kao 21-godišnjak. Tada kreće moj pakao. Upadam u dugove, u teške narkomanske krize, počinjem da kradem kako bih došao do droge - priča nekadašnji teniski prvak Jugoslavije Nikola Gnjatović.

RepublikaFoto: youtube.com/TV Happy
Nikola Gnjatović

Od Novaka Đokovića Srbija nije imala boljeg tenisera u svojoj istoriji. Međutim, jednom prilikom Novakov otac Srđan je izjavio da je Srbija imala i talentovanijeg od njegovog sina.

Zove se Nikola Gnjatović, a u svoje tinejdžersko vreme pobeđivao je Rodžera Federera, Marata Safina. Višestruki je prvak Jugoslavije, a osvajao je turnire.

- Dragan Šerer, moj prvi trener, predložio je da odem na turnir u Poreč i to je bio hrabar potez. Na iznenađenje svih ja sam taj turnir osvojio. U Poreču me je primetio čuveni trener Goran Bubanj i doveo me je u Partizan. U Partizanu sam postao prvak države u uzrastu do deset godina, a iza mene su bila i takva imena poput Ive Karlovića i Ivana Ljubičića - pričao je Gnjatović za Nedeljnik Afera.

- Sve do 18. godine bio sam prvak države u svim uzrastima. U to vreme sam na treninzima pobeđivao i Nenada Zimonjića, koji je tri godine stariji od mene. Međutim, kako su me u Partizanu prevarili za profesionalni ugovor, ja sam napustio klub i prešao kod najvećeg rivala, u Zvezdu u kojoj sam ostvario najveće uspehe: bio sam prvak Jugoslavije do 18 godina u singlu i u parovima, a to sam ostvario sa 16 godina. Takođe bio sam i seniorski prvak države dva puta u nizu. Nema ko mi tada nije predviđao svetski vrh.

RepublikaFoto: youtube.com/TV Happy

Međutim, ubrzo su krenuli problemi koji su mu zaustavili obećavajuću karijeru. Dok je trajalo opsadno stanje 1999. godine, Gnjatović je završio u raljama narkomanskog sveta kada je dobio ponudu iz Brčkog da radi kao trener, zajedno sa kolegom koji je bio zavisnik od droge.

- Nažalost, družeći se sa njim, nisam izdržao i prvi put sam uzeo heroin kao 21-godišnjak. Tada kreće moj pakao. Pokušavao sam i dalje da se bavim tenisom, ali nije mi išlo. U to vreme i porodica mi se raspala, u životu mi je bio potpuni haos. Više od deset puta sam bio u bolnici. Punih 17 godina prolazio sam kroz strahote koje droga nosi sa sobom. Bio sam ipak uporan i nisam hteo da dopustim da me ta pošast pobedi. Kroz bolničko lečenje i terapije uspeo sam da se izborim i sada sam već tri godine potpuno čist. Tenis nisam zaboravio, ali me boli što su pojedini prijatelji i kolege, izgleda, zaboravili mene.

Taj život ostavio je posledice i u teniskom svetu.

- Bivši igrači govore roditeljima dece koju treniram da sam bivši narkoman i da ne bi trebalo da ih učim tenisu. A ja nikada, i kada sam u najtežim krizama bio, nisam dilovao drogu niti bih ijednom detetu dao drogu, pre bih sebi ruku odsekao. Mogu prepoznati talentovanog klinca i za razliku od 90 posto trenera, ukoliko vidim da mali ili mala nisu za tenis, ja to roditeljima odmah kažem. Ne lažem ih da im je dete potencijal samo kako bih im uzeo što više novca za treninge - završio je Gnjatović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading