(FOTO) Đokoviću nagrada za izuzetan angažman i doprinos u promociji interesa Srbije

Autor:

Sport

29.05.2020

08:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dan diplomatije ustanovljen je odlukom Vlade iz 2015. godine, a 29. maj određen je za datum obeležavanja u spomen na osnivanje Knjaževske kancelarije inostranih dela 1839. godine. Uspostavljanje ove kancelarije uzima se za početak profesionalne diplomatije u našoj zemlji.

RepublikaFoto: mfa.gov.rs
Novak Đoković i Ivica Dačić

Tog dana doneto je Ustrojenije Knjaževske kancelarije, na osnovu člana 5 „Turskog Ustava" iz 1838. godine. Ukaz o ustrojstvu je, ujedno, bio i naš prvi zakon o uređenju i zadacima Ministarstva.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić odao je priznanje Novaku Đokoviću za sveukupan doprinos u diplomatiji dodelivši mu nagradu za izuzetan lični angažman i doprinos u promociji interesa Republike Srbije i njenog naroda u svetu.


Srpska diplomatija ugostila je danas i Slavicu Burmazović sa decom.

 - Ove godine, ovaj svečani dan obeležavamo šestu godinu za redom i nakon nešto više od šest godina nakon što sam preuzeo resor spoljnih poslova. Kroz više od 180 godina svog postojanja moderna srpska diplomatija suočavala se sa brojnim teškim izazovima. Jedan od njih, oličen u pandemiji zloćudnog novog korona virusa, uzročniku zarazne bolesti COVID-19 pred kojom i danas strepi ceo svet, ozbiljno je testirao kapacitete i sposobnosti naše diplomatije u nekoliko meseci koji su iza nas. I ne samo naše – na ozbiljnom testu bile su države i diplomatije većine zemalja sveta.

RepublikaFoto: mfa.gov.rs

Kako na današnji dan možemo konstatovati da se naša država, zahvaljujući odlučnim i pravovremenim odlukama Vlade, zasnovanim na preporukama medicinske struke i pažljivoj svakodnevnoj analizi epidemiološke situacije, uspešno uhvatila u koštac sa posledicama pandemije, želeo bih da današnji skup posvetimo, pre svega, našem zajedničkom radu i zalaganju, koji su doprineli da građani Srbije još jednom budu ponosni na svoju diplomatiju - zaključio je Dačić. 

RepublikaFoto: mfa.gov.rs

Dačić je na kraju, u skladu sa već ustaljenom praksom, dodelio i povelje za izvanredan lični angažman i doprinos u promociji interesa naše zemlje i njenih građana u svetu, našem proslavljenom teniseru Novaku Đokoviću, kao i Draganu Todoroviću, karijernom diplomati i jednom od najboljih ambasadora u diplomatskoj službi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading