Kako je izmena pravila 25 sekundi uticala na Đokovićevu igru?

Autor:

Sport

27.01.2020

15:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novak Đoković je uoči meča sa Milošem Raonićem pričao i o nekoliko stvari koje se tiču pravila. Pravilo od 25 sekundi između poena već neko vreme dosledno se primenjuje, a najbolji srpski teniser je govorio koliko utiče na njegov tempo igre, kao i na dužinu trajanja poena.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Novak Đoković

Njegovo finale u Melburnu 2012. godine sa Rafaelom Nadalom sigurno ne bi trajalo pet sati i 53 minuta da su sudije imale uputstva kakva imaju danas...

- Definitivno je skratilo neke faze u meču – i dalje postoji tolerancija posle dužih poena, ali ona se smanjila. Postoje trenuci i kad istekne tih 25 sekundi, neke vanredne situacije kada zameniš reket, onda ti progledaju kroz prste, ali su ipak mnogo rigorozniji. Mislim da je to korektno, ono što sam primetio kod većine igrača jeste pozitivno mišljenje oko uvođenja tog pravila- rekao je Đoković.

A kako je to uticalo na njegovu rutinu?

- Nije uticalo nešto specijalno, možda mi čak i pomaže na neki način. Uđeš u tu rutinu serviranja i kad ide dobro, nastavljaš, to teče. Možda utiče na Nadala, on uzima više vremena. U nekim trenucima, kada igrate duže poene, razmene, onda postaje malo nezgodno i tesno- rekao je Novak.

Nije to jedino što se preduzelo kako bi se igra ubrzala i prilagodila televiziji – teniseri i teniserke sada imaju minut da izađu na teren i raspakuju se, zatim četiri za zagrevanje (umesto pet) i još minut da budu spremni za prvi poen.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

- U vezi sa četiri minuta – većina igrača smatra da nema valjanog razloga za to skraćivanje. Televizije nisu ni tražile, već smo mi igrači u Savetu igrača izglasali da se skrati to – ipak, posle konsultacija sa velikim brojem igrača, videli smo da je većina protiv toga da se skraćuje vreme zagrevanja i posle Australijan opena verovatno ćemo se vratiti na 1-5-1. Generalno je dobro imati sistem – otkucava vreme čim izađete na teren, bacanje novčića... Mislim da je to dobro, zbog televizije, gledalaca i zbog nas- rekao je drugi reket sveta.

Na Grend slem turniru uvek imamo barem nekoliko fantastičnih mečeva, jedan od njih je svakako bio Federer – Milman, a Novak je upitan koliko stiže da uopšte pogleda neke od mečeva dok je na turniru.

- Pratim, gledao sam i taj meč Milmana i Federera, pratio sam i Kirijosa i Hačanova. Ti mečevi, pogotovo kad uđu u peti set i posebno super taj-brejk, to ne može da se propusti. Koliko god da sam igrač, ja sam i ljubitelj tenisa i stvarno volim da gledam. Ne samo što su mi to potencijalni protivnici, pa ih analiziraš, već što volim da gledam dobar meč, kvalitetan tenis. Da li navijam? Zavisi, neću otkrivati, ali pretpostavite. Dakle, uglavnom pratim, ali kada sam sa decom, onda je drugačije, manje ih pratim. Više sam oko, njih. Uglavnom posle večere, uključim TV da pogledam šta ima- zaključio je drugi teniser sveta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading