Skandal potresa "beli sport": Teniser iz Top 30 nameštao mečeve!

Autor:

Sport

16.12.2019

09:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nastavlja se istraga o sistemskom nameštanju u tenisu, a istraživanja nemačkih ZDF i WELT pokazuju da je umešan i jedan nemački igrač, kao i jedan visoko rangirani teniser. Istražitelji nazivaju sistem “jedinstvenim“.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ilustracija

Kako navode navedeni mediji u zajedničkoj reportaži trenutno se vodi istraga protiv nemačkog tenisera “Maksa H“, koji nije želeo javno da je komentariše. Takođe, istraga pokazuje da je u skandal sa klađenjem i nameštanjem umešan i jedan teniser iz Top 30 koji već ima nekoliko osvojenih ATP titula.

Kako se navodi, oko 135 igrača širom sveta je umešano, a istraga traje više od godinu dana i uključuje brojne zemlje uključujući Belgiju, Španiju, Francusku i SAD. Američki FBI kontaktirao je i belgijske istražitelje.

- U ovom slučaju reč je o mreži jermenske mafije koja je jako inteligentna i koja vara masovno širom Evrope. Ta mafija je veoma strukturirana, ima ljude koji su odgovorni za račune, one koji peru novac i one koji uspostavljaju kontakt s igračima - kaže zamenik javnog tužioca Belgije Erik Biskop.


Stotine manjih suma ulažu se na nameštene mečeve, u bliskoj saradnji sa igračima, a od svakog takvog meča zarade se desetine hiljada evra. Kako piše, tenis je naročito pogodno tle za nameštanje jer su u njemu velike svote novca, a sport je individualan i nije potrebno da mnogo aktera bude umešano.

Jedinica za integritet u tenisu (TIU) već je suspendovala više od 20 tenisera i teniserki ove godine. Jedan od “uzbunjivača“ bio je argentinski teniser Marko Trunheliti, koji je govorio i sada za nemačke medije.

- Postoje profesionalci u Top 50 koji su nameštali mečeve. Ne možete da kažete da se namešta samo na manjim nivoima takmičenja. Ne, dešava se na svim nivoima - kaže nekadašnji 112. igrač sveta, koji je javno govorio o tome kako su ga kolege izopštile nakon što je svedočio za TIU.

Andrea Petković, nemačka teniserka i prezenter za ZDF, takođe poznaje profesionalce kojima se prilazilo sa takvim zahtevima, obično onima iz siromašnijih zemalja “koji ne mogu da priušte putovanja i koji zavise od novca“.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading