Kako Novak može do prvog mesta na ATP listi posle povrede Nadala?

Autor:

Sport

02.11.2019

16:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rafael Nadal se povukao iz polufinalnog meča ATP Mastersa u Parizu i tako prepustio borbu za titulu u glavnom gradu Francuske mladom Denisu Šapovalovu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Gleda ka vrhu

To su dobre vesti za Novaka Đokovića, kako na samom turniru u Parizu tako i kada je u pitanju borba za povratak na prvo mesto ATP liste.

Već smo pisali o tome da je Denis Šapovalov „stara mušterija“ Novaka Đokovića, pošto je poražen vrlo rutinski u sva četiri dosadašnja duela. Novak od ponedeljka pada sa prvog mesta ATP liste pošto mu se brišu poeni osvojeni na završnom turniru sezone i Rafael Nadal će započeti svoju 197. nedelju na prvo mestu ATP liste.

Situacija je trenutno takva da Nadal ima 9.585 bodova, a Novak je na 8.545 osvojenih ATP bodova. To je razlika od 1.040 bodova, koju Novak ima da nadoknadi.

Ukoliko savlada Šapovalova srpski teniser će dobiti dodatnih 400 bodova, što bi razliku između njega i Španca smanjilo na 640 bodova.

Svaka pobeda na završnom turniru sezone u grupnoj fazi vredi 200 bodova, što znači da perfektna grupna faza donosi 600 bodova. Pobeda u polufinalu vredi još 400 bodova, a osvojen turnir dodaje još 500 bodova.

Foto: Tanjug/AP

Pod pretpostavom da povreda Nadala nije ozbiljnije prirode i da će Španac nastupiti na završnom turniru sezone to znači da Novaku ne bi bilo dovoljna pobeda u finalu nad Špancem da bi se domogao trona, već da bi Nadal morao da ispadne u grupi ili u polufinalu.

Scenario u kome Novak pobeđuje Rafu u finalu, ali Španac ima jedan poraz u grupi takođe srpskom teniseru donosi prvo mesto na kraju sezone.

Ukoliko povreda bude ozbiljnije prirode i Nadal ne bude mogao da nastupi na poslednjem turniru, Novaku bi finale obezbedilo povratak na vrh ATP liste.

U svakom slučaju, pobeda u finalu nad Šapovalovom je preduslov za sve dalje kalkulacije. Taj meč se igra u nedelju od 14 časova.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading