Đoković ima svog "džokera": Ko reši matematičku jednačinu pobeđuje Nadala na šljaci!

Autor:

Sport

13.04.2019

19:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mastersom u Monte Karlu kreće serija turnira na evropskoj šljaci, ali Rafael Nadal će braniti ogroman broj poena i to je prilika za ostale tenisere. Novak Đoković i njegov tim su napravili posebnu strategiju kako da preotmu krunu od apsolutnog "kralja šljake".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Prvi reket sveta

"Bika iz Majorke" je izuzetno teško pobediti na njegovoj omiljenoj podlozi i nema dileme da će za sve igrače to i u naredna dva meseca biti veliki izazov.

Statistika pokazuje da je Nadal neverovatan kada je reč o šljaci. U karijeri ima skor od 415 pobeda i svega 36 poraza ili procenat uspešnosti od čak 92 odsto.

Analitičar u timu Novaka Đokovića, Kreg O'Šenesi pomogao je svojim analitičkim i strategijskim podacima Novaku Đokoviću da pobedi Nadala u nekim njihovim ranijim mečevima. To je bio slučaj i ove godine u Melburnu, kada je Novak prosto zbrisao Španca u finalu u tri seta.

RepublikaFoto: tanjug/AP

Uoči starta turnira u Monte Karlu, on je analizirao Nadalove brojke na šljaci i ukazao na to kako se mora igrati da bi se došlo u priliku da se pobedi teniser sa Majorke.

- U protekle četiri godine, na turnirima u Monte Karlu, Barseloni, Madridu, Rimu i na Rolan Garosu, Nadal je izgubio svoj servis svega 12 puta u 424 servis gema kada je vodio sa 30:0. On gotovo automatski osvaja gemove i otuda je teško njegovim protivnicima dobiti ga. Statistika kaže da će najverovatniji skor kada on servira na šljaci posle prva dva poena biti 30:0. On je takođe veoma dobar i kada je 15:15, uspevao je da osvoji gem u 83 odsto slučajeva (324/392). Čak i kada je u poziciji da gubi sa 0:30, uspevao je da dobije gem u čak 49 odsto situacija - izjavio je O'Šenesi.

O'Šenesi će i ovog proleća biti na raspolaganju Novaku sa svojim podacima i već sada kaže da ima ideju šta Novak treba da radi da ne bi dospeo u neugodnu poziciju protiv Nadala.

- Nadal je u poslednje četiri godine uspevao da napravi brejk u 54 odsto slučajeva kada je u servis gemu protivnika rezultat bio 15:15. Igra tek počinje, a njegova sposobnost da načini brejk je već u punom zamahu. Dati Rafi prednost rano u gemu čini posao da dobijete taj deo igre gotovo nemogućim. Otuda treba igrati hrabro već od početka gema i preuzeti inicijativu, to je nešto što uvek može da se isplati - zaključio je O'Šenesi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading