Da li je ovo tačno? Jelena Đoković tvrdi da KARIJES utiče na neplodnost

Autor:

Sport

06.05.2020

15:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jelena Đoković, direktorka Fondacije „Novak Đoković“ u lajvu na svom Instagram profilu dotakla se teme uzroka neplodnosti kod mnogih žena i otkrila nešto što mnogi nisu znali.

RepublikaFoto: Jelena Ivanović
Jelena Đoković

- Danas imamo jako puno problema sa plodnošću i žene imaju problema da zatrudne, a dosta uticaja imaju takođe i problemi sa zubima – karijes, nagomilane naslage i bolesti desni – istakla je.

Mnogi su bili iznenađeni da loša higijena zuba može imati veze sa neplodnošću, što su i pisali u komentarima.


Ipak, prema istraživanjima, izgleda da je Jelena bila u pravu. 

Dobra oralna higijena ne čini naše zube lepšim, već i naš organizam zdravijim. Prema nekim istraživanjima zdravlje zuba i te kako može uticati na to koliko je dugo jednoj ženi potrebno da zatrudni.

Higijena zuba može uticati na plodnost i kod muškaraca, pa se to kod onih koji imaju bolesti desni i propadanje zuba može povezati za lošijim kvalitetom sperme.

Parodontopatija je povezana sa brojnim zdravstvenim stanjima, uključujući srčane bolesti, dijabetes, respiratorne bolest, ali i sa moždanim udarom. Takođe, žene sa sindromom policističnih jajnika i endometriozom, kao i muškarci sa erektilnom disfunkcijom verovatnije će imati paredontopatiju kao dijagnozu u većem broju slučajeva nego kod opšte populacije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading