BRAVO, ŠAMPIONI - Berićetna godina za srpski sport: SRBI POKORILI PLANETU!

Autor:

Sport

29.12.2018

04:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedna mala, ali hrabra zemlja pokazala je da može da se nosi na najvećim svetskim silama i njihovim milijardama. Srpski sportisti opet su osvetlali obraz naciji u 2018. godini pobedama na najvažnijim planetarnim takmičenjima. Na reprezentativnom nivou najveće lovorike idu odbojkašicama, koje su u Japanu osvojile svetsku titulu i objedinile je sa evropskom, kao i vaterpolistima, koji su četvrti put u nizu najbolji na Starom kontinentu.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Srpski sportisti uspešni u 2018. godini

Najznačajniji događaj bio je Mundijal u Rusiji, koji se neslavno završio po Krstajićeve "orlove", ali je iskupljenje došlo nakon toga u vidu osvajanja prve pozicije u Grupi C Lige nacija. Kada su pojedinačni sportovi u pitanju, u centru pažnje je Novak Đoković (31), koji je ponovo broj jedan na ATP rang-listi, dok je Ivana Španović (28) svetski dvoranski šampion. U klupskoj konkurenciji 2018. godinu obeležili su fudbaleri Crvene zvezde, koji su se plasirali u Ligu šampiona nakon 27 godina.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Odbojkašice Srbije

VI STE NAŠE ZLATO!

Srbija može da se diči da ima jednu od najuspešnijih generacija u istoriji ženske odbojke. Gracije Zorana Terzića donele su u oktobru zlato iz Japana sa SP savladavši u triler-finalu Italiju sa 3:2. Maja Ognjenović, Tijana Bošković, Stefana Veljković, Brankica Mihajlović i drugarice tako su ostvarile najveći uspeh za našu odbojku i potvrdile da im nema ravnih u igri preko mreže jer su godinu dana ranije trijumfovale i na Evropskom prvenstvu u Azerbejdžanu. Devojke, kapa dole!

 

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Novak Đoković

ĐOKOVIĆ JE OPET ZVER!

Jednom šampion - uvek šampion. Novak Đoković vratio se na teniski presto, tamo gde mu je po kvalitetu i bilo mesto. Ipak, početak godine nije nagoveštavao ovakav epilog jer je Nole sa razočaravajuće 22. pozicije krenuo u proboj ka vrhu. Fantastičnim nastupima u drugom delu sezone pokazao je da su se i te kako prevarili svi oni koji su ga otpisali. Pobednički gen rođenom Beograđaninu doneo je Vimbldon i US open i konačno prvo mesto na svetu. Iza sebe ostavio je Rodžera Federera i Rafaela Nadala, a kako ne brani praktično nikakve poene sve do polovine sezone, jasno je da će još dugo vladati belim sportom.

 

RepublikaFoto: twitter.com/Water Polo Serbia
Vaterpolisti Srbije

SAVIĆEVA KAZNENA EKSPEDICIJA

Ako za neki sport možemo reći da nam je u krvi, onda je to vaterpolo. Nema takmičenja sa kojeg se "delfini" nisu vratili sa nekom od medalja. Najvažnije takmičenje za izabranike Dejana Savića (43) bilo je Evropsko prvenstvo u Barseloni u julu. Gazili su Prlainović, Filipović, Mandić i društvo sve rivale kao na traci, da bi u dramatičnom finalu savladali domaćina posle peteraca. Ovo je bilo četvrto uzastopno zlato sa kontinentalnih šampionata za Srbiju, čime je samo potvrđeno da smo najveća planetarna sila u vaterpolu. U Svetskom kupu osvojena je bronza, a na Mediteranskim igrama zlato.

 

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ivana Španović

IVANA KRALJICA ATLETIKE

Najbolja srpska atletičarka Ivana Španović (28) u martu je osvojila zlatnu medalju na Prvenstvu sveta u dvorani. Lepotica iz Zrenjanina trijumfovala je u Birmingemu skokom udalj od 6,96 metara, što je trebalo da bude samo uvod u najznačajnije takmičenje u sezoni - Evropsko prvenstvo u Berlinu. Ipak, Ivana je zbog povrede morala da odustane uoči finala, gde je bila glavni favorit, tako da nije imala sreće da se popne na najviši stepenik na pobedničkom postolju. Španovićeva je bila i šampion na Mediteranskim igrama u Taragoni, gde je skočila 7,04 metara.

 

RepublikaFoto: Starsport
Reprezentativci Srbije

"ORLOVI" PONOVO LETE

Centralni sportski događaj u 2018. godini bio je Mundijal u Rusiji, poslednji sa 32 učesnika. Među tom elitom našla se i Srbija, ali i pored velike želje i borbenosti, izostao je plasman u osminu finala u konkurenciji Brazila, Švajcarske i Kostarike. Ipak, nakon Mundijala selektor Mladen Krstajić (44) odlučio se na rezove i u tim uvrstio neke nove "orlove" u novoformiranoj Ligi nacija. Srbija, predvođena najboljim strelcem tog takmičenja Aleksandrom Mitrovićem trijumfovala je u Grupi 4 C divizije ispred Rumunije, Crne Gore i Litvanije i najavila preporod reprezentativnog fudbala uz skok na 29. poziciju na FIFA rang-listi.

 

RepublikaFoto: Starsport
Fudbaleri Crvene zvezde

ZVEZDIN EVROPSKI SJAJ

Liverpul, PSŽ i Napoli napunili su Marakanu ove jeseni u spektaklima o kojima je brujala Evropa. Posle čak 27 godina čekanja i istorijskog osvajanja Kupa šampiona u Bariju, konačno se najtrofejniji srpski klub našao u društvu kontinentalnih velikana. Liga šampiona donela je i čistih 25 miliona evra u kasu crveno-belih, a nema sumnje da je i cena igračima značajno porasla, posebno nakon trijumfa nad Liverpulom. U Superligi Beograđani su uz osvojenu titulu godinu okončali kao ubedljivo prvi, ispred Radničkog i Partizana, tako da i pored podele bodova nakon 30. kola već sada praktično mogu da računaju na novi pehar.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading