GODINA ZA PAMĆENJE: (Ne)pravedne nagrade, "tinejdžeri" i stari vladari obeležili 2018.

Autor:

Sport

31.12.2018

08:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iza nas je još jedna jako interesantna i sportom bogata godina. Pokušajte i sami da se prisetite koji su to događaji, odnosno fudbaleri, košarkaši, teniseri... obeležili ovu 2018? Niste sigurni? E, pa pomoćićemo vam.

Foto: Tanjug/AP/Ilustracija
Najbolji u 2018. godini

Najveća fudbalska smotra desila se baš ove takmičarske 2018. Svetsko prvenstvu u fudbalu održano u Rusiji definitivno je zasenilo sva ostala dešavanja. Ipak, za sve ljubitelje najvažnije sporedne stvari na svetu, uvek su tu Liga šampiona i Liga Evrope. 

Nikako ne možemo da zaboravimo ni transfer-pijace na kojima je tokom prethodnih 12 meseci zaista bilo bure, a gde su na sve to treneri, bez kojih sport ne bi bio ono što jeste? Lepo se zavalite, natočite omiljeno piće i uživajte u retrospektivi našeg portala posvećenoj upavo stranim sportistima koji su obeležili godinu za nama.

5. Luka Dončić

 

RepublikaFoto: Starsport
Luka Dončić

Fenomenalnu godinu sjajni košarkaš najavio je na isteku 2017., kada je sa Slovenijom osvojio Evropsko prvenstvo i samo dodatno "podebljao" svoje ime mnogim skautima koji su ga već godina unazad pratili.

Možda će zvučati malo neukusno, ali sreća u nesreći za odličnog Luku Dončić desila se onog trenutka kada je Real Madrid saznao da je lišen usluga Serhija Ljulja gotovo do kraja sezone (Španac se vratio pred TOP 8 Evrolige). To vreme koje su "kraljevići" bili bez legende kluba. odlično je poslužilo Dončiću da uradi ono što će ga kasnije plasirati na drugo mesto NBA drafta. Osvojio je Evroligu u Beogradu i postao MVP takmičenja sa svega 19 godina, malo li je?

Kasnije je usledilo biranje od strane Atalanta Hoksa, ali i momentalni trejd u Dalas Maverikse gde trenutno dominira. Trenutno je jedan od favoriti za "rukija" godine, a nema sumnje da bi  uskoro mogli da ga vidimo i na prvoj poziciji ovakve liste.

4. Lebron Džejms

 

RepublikaFoto: Tanug/AP
Lebron Džejms

Ako se pitate zašto baš poznati Amerikanac kada ništa nije osvojio, razuverićemo vas od svake sumnje u sjajnog Lebrona.

Prošle sezone pokazao je koliko je bitan faktor jednog NBA tima. Pored mnogobrojnih povreda koje su snašle njegove Klivlend Kavalirse uspeo je da dođe do plej-ofa. Zvučaće malo brutalno, ali zaista je to uradio sam. Dosta partija sa 50 plus poena zagarantovale su mesto ekipi iz Kalifornije u spektaklu sezone gde su, istina, prelako "položili oružje" u sudaru sa neumoljivim Golden Stejt Voriorsima.

Ipak, još nešto je poslužilo Džejmsu kao preporuka za našu listu, a to je gigantski "transfer" u Los Anđeles Lejkerse, sa kojima će pokušati da ponovo dostigne zvezde i vrati slavu poljuljanom gigantu. Tek se ove takmičarske godine vidi koliko zapravo Klivlendu nedostaje verovatno i najbolji košarkaš današnjice. Ekipa koja je prošle sezone igrala finale plej-ofa sada je postala "fenjeraš" koji muku muči da ne izgubi meč ispod 20 poena razlike. Dovoljan podatak da potvrdi dominantnost Lebrona i visoko ga pozicionira na spisku našeg portala.

3. Kristijano Ronaldo

 

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Kristijano Ronaldo

Još uvek je nezaobilazan impresivni Portugalac. Osvojio je Ligu šampiona, ponovo rešetao protivnike, ali, bićemo iskreni, mesto na našem spisku našao je, pre svega, zbog transfera iz Real Madrida u Juventus.

Pravi fudbalski zemljotes desio se u leto 2018. godine, kada je i zvanično potvrđena kupovina
"stare dame" vredna 100 miliona evra. Nekako je delovalo da su se svi navikli na grb "kraljevskog" kluba na dresu Kristijana Ronalda, ali ipak desio se veliki šok. Još uvek nije lako zamisliti ga u novim bojamana njegove opreme, ali nastavio je da dominira.

Torinski klub korača ka tituli prvaka Italije, a uspeha ne manjaka ni u Ligi šampiona gde su pored Mančester junajteda, Valensije i Jang Bojsa prošli kao prvoplasirani tim i očekuje ih duel sa Atletiko Madridom u osmini finala. Videćemo da li je Ronaldo taličan po "ušati" trofej i može li ga konačno doneti Juventusu.

2. Kilijan Mbape

 

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Kilijan Mbape

Sa pravom se "golobradi" momak, koji tek uči prave životne lekcije, našao na ovom mestu. Kilijan Mbape impresionira gde god se pojavi.

Ove godine svoje fudbalsko umeće predstavio je i beogradskoj publici. Prepuna "Marakana" divila se lakoći sa kojom "mališan" iz Pari Sen Žermena barata sa loptom i ostavlja bez daha. Po lokalima naulicama glavnog grada Srbije danima se potom moglo čuti da dugo nije veći majstor došao u našu državu, a pazite sad - tek mu je 20 godina.

Maltene još nije počeo da se brije, a već je uspeo ne samo da doprinese, već da i u velikoj meri bude jedan od najzaslužnijih fudbalera za to što je Francuska osvojila Svetsko prvenstvo. Skroman, fin, simpatičan. Ne vozi skupe automobile, reč luksuz mu se ne nalazi u rečniku. Teško je naći takve momke u modernom sportu. Na neki način sve mu se vraća, a nema sumnje da bi već naredne godine mogao da bude i prvi na listi našeg portala. Navijamo za njega.

1. Luka Modrić

 

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Luka Modrić

Po mnogima nepravedno, ali hrvatski reprezentativac pokupio je sva moguća priznanja u 2018. Prvo od strane FIFA, onda UEFA i kao šlag na tortu - Zlatna lopta otišla je u ruke baš Luki Modriću.

Kada se sve sabere i oduzme, vezista Real Madrida osvojio je trofej Lige šampiona sa svojim klubom, a onda napravio veliko iznenađenje sa selekcijom "vatrenih" i plasirao se u finale Mundijala gde je, istina, bio nemoćan protiv Francuske mašinerije.

Dugo će se polemisati o tome da li je sa pravom baš Modriću pripalo ovoliko najsjajnijih priznanja i nagrada, ali svakako da je ono što je postigao zaista bilo dovoljno da ga svrsta na sam vrh naše liste.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading