(FOTO) Ani Ivanović nedostaje tenis, ali uživa u materinstvu

Autor:

Sport

24.12.2018

10:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ana Ivanović, Nacionalna ambasadorka UNICEF-a u Srbiji, danas je posetila odeljenje neonatologije u Ginekološko-akušerskoj klinici "Narodni front" i zajedno sa profesorom d. Željkom Mikovićem, v.d. direktorka klinike i Ređinom De Dominićis, direktorkom UNICEF-a, obišla intenzivnu negu gde su smeštene prevremeno rođene bebe. Tom prilikom, Ana je razgvarala sa majkama i podelila svoje iskustvo vezano za važnost kontakta majke i bebe od prvog trenutka

Ona je razgovarala sa majkama i podelila sa njima iskustvo koliko je važan kontakt majke i bebe od prvog trenutka bebinog života.

- Srećna sam što sam posetila male borce i videla ih u zagrljaju njihovih roditelja, mislim da je dodir kože na kožu jako važan i znam koliko je to meni i mojoj bebi značilo - rekla je Ivanović.

Na odeljenju intezivne nege nekoliko majki na grudima je držalo svoje bebe, ali i jedna otac, što je Ivanović veoma obradovala, pa je navela da se nekada previdi koliko je važna uloga oca i podelila sa roditeljima koliko je njen suprug od prvog trenutka bio uključen, te da se dešavalo da po četiri, pet sati beba spava na njegovim grudima.

- To je bila prilika da se mama odmori, istušira - rekla je kroz smeh Ivanović.

Teniserku je zanimalo kako su se majke porodile, prirodnim putem ili carskim rezom, da li je porođaj bio težak. Ispričala je da se ona porodila prirodnim putem, da je beba od prvog dana bila sa njom u sobi.Kako kaže, u početku se plašila da li će se snaći, da li će znati šta šta bebi treba kada plače.

- Svaki plač bebe je različit, različito plače kada je gladna, kada treba da se presvuče i svaka majka to zna da prepozna - rekla je ona.

Ona je dodala da je bliskost koju roditelji ostvaraju sa bebama posebno osećanje neprocenjivo za napredak bebe od prvog trenutka njenog života.

Upitana da li joj nedostaje tenis Ivanović je rekla "da", da prati redovno dešavanja u tom sportu, ali da uživa u materinstvu i sve što ta uloga nosi sa sobom, čak i nespavanje noću.

O proširenju porodice, kroz smeh kaže da je još rano pričati , pošto se ove godine porodila i sin ima devet meseci. 

U Beogradu će ostati nekoliko dana a to je prilika, dodaje, da ga baba i deda razmaze.

Direktor GAK Narodni front prof Željko Miković zahvalio se UNICEF-u na pruženoj podršci tokom ove godine, te angažovanju Ane Ivanović da se obezbede sredstva potrebna za nabavku odgovarajuće opreme za uspostavljanje razvojne i porodično orjentisane nege u neonatologiji.


On je podsetio da je Vlada Srbije jula ove godine donela posebnu Uredbu o nacionalnom programu podrške dojenja, porodičnoj i razvojnoj nezi noovrođenčeta i GAK Narodni front je proglašen za referentnu ustanovu koja je zadužena i za obuku drugih zdravstvenih ustanova.

UNICEF je za Odeljenje intezivne nege tokom godine nabavio fotelje za kontakt "koža na kožu" deteta i majke, detektore buke, gnezdo u inkubatoru za prevremeno rođene bebe, prekrivače za inkubatore, peškire, kao i opremu za izmlazanje i čuvanje majčinog mleka.

Direktorka Unicefa u Srbiji Ređina De Dominićis istakla je da roditelji imaju važnu ulogu u poboljšanju kvaliteta neonatalne nege u Srbiji. Kontakt "koža na kožu", kako je rekla, i smeštaj bebe u istu sobu sa majkom odmah nakon porođaja značajno utiče na uspešnost dojenja i emocionalno povezivanje roditelja i deteta, što je važno za detetov rast i razvoj.

- Fantastično je bilo videti kako tim lekara u Narodnom frontu radi. Vi jeste referentna ustanova u oblasti ranog razvoja beba. Danas sam videla da je Ana Ivanović ne samo dobra žena, već i prekrasna majka dok je razmenjivala znanje sa ženama i pružala im podršku. To je bilo dirljivo - zaključila je De Dominićis.

Prošle godine u GAK Narodni freont rođeno nje oko 7.600 beba, a ove godine očekuju isto toliko. 

Kako se u toj zdravstvenoj ustanovi zbrinjavaju rizične strudnoće iz cele Srbije, više od 10 odsto porođaja budu prevremeni porođaji.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading