BEOGRAD DOMAĆIN EVROPSKOG PRVENSTVA U VODENIM SPORTOVIMA! Medalje u duhu srpskih nacionalnih motiva! (FOTO)

Autor:

Sport

07.06.2024

12:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Takmičenje je na programu od 10. do 23. juna.

BEOGRAD DOMAĆIN EVROPSKOG PRVENSTVA U VODENIM SPORTOVIMA! Medalje u duhu srpskih nacionalnih motiva! (FOTO)

Foto: Promo foto

Evropsko prvenstvo u vodenim sportovima se po prvi put u istoriji održava u Srbiji od 10. do 23. juna, a medalje koje će se tom prilikom dodeljivati pobednicima sadrže brojne tradicionalne srpske motive.

Takmičari će se u četiri discipline – plivanje, umetničko plivanje, skokovi u vodu i plivanje na otvorenim vodama, a zlatna, srebrna i bronzana odličja će s ponosom nositi tradicionalne srpske motive.

Na prednjoj strani medalje prečnika 8 cm nalazi se zvanični znak Evropskog prvenstva u vodenim sportovima u Beogradu, ukrašen sa tri tačke u bojama srpske zastave izrađene tehnikom emajla. Logotip sadrži osam vijugavih linija koje predstavljaju niti srpskog veza, a formirajući oblik pravougaonika oživljavaju i sliku bazena – arenu vodenih sportova.

Ivica medalje je ukrašena tradicionalnim motivima koji odražavaju raznolikost i bogatstvo kulture svih krajeva Srbije, pa se tako na njoj nalaze ornament čuriljnjak iz Pirota, ornament krsta iz Prizrena, ornament romba iz Užica, ornament romba sa kukama sa Fruške gore i ornament rozete iz centralne Srbije. Svi motivi su pažljivo odabrani u saradnji sa Etnografskim muzejom u Beogradu i Etnografskim institutom SANU.

Na poleđini medalje, u sredini, nalazi se zvaničan logotip takmičenja sa talasima na obodu.

Beograd će ovog leta takođe biti i domaćin i Evropskog prvenstva u vodenim sportovima za masters kategoriju, koje je na programu od 26. juna do 6. jula. Osim pomenutih disciplina, veterani će se za medalje takmičiti i u vaterpolu. Masters medalje su prečnika 6 cm, a od seniorskih se, osim po veličini, razlikuju i po natpisu na prednjoj strani, na kojoj će pisati naziv takmičenja na engleskom – European Aquatics Masters Championships Belgrade 2024.

Trake za medalje su izrađene žakard tehnikom tkanja kako bi približile tradicionalni vez modernom dobu. Tamno plava boja traka asocira na vodu i vodene sportove, dok je po obodu apliciran originalan vez sa ženskih jeleka srpske narodne nošnje. Kao i na medaljama, i na trakama se nalaze tri tačke u bojama srpske zastave i svih pet ornamenata.

Za izradu medalja i traka bili su zaduženi domaći proizvođači, s ciljem da se podrži srpska industrija i time pruži doprinos razvoju lokalne ekonomije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading