ON JE JEDAN JEDINI, IDOL SVIM PRAVIM BORCIMA OVOG VEKA! Pre 47 godina Fedor Emilianenko legenda MMA-a rođen je u UKRAJINSKOJ radničkoj porodici

Autor:

Sport

28.09.2023

19:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Fedor je simbol zlatnog doba PRIDE-a i nosilac čitave jedne epohe slobodne borbe, a istorija MMA sporta pamtiće ga kao istinskog velikana i jednog od najboljih teškaša ikada.

ON JE JEDAN JEDINI, IDOL SVIM PRAVIM BORCIMA OVOG VEKA! Pre 47 godina Fedor Emilianenko legenda MMA-a rođen je u UKRAJINSKOJ radničkoj porodici

Foto: Tanjug/AP

 Dana 28. septembra 1976. godine, u gradu Rubižne (istočna Ukrajina, Luganska oblast) u porodici zavarivača Vladimira Aleksandrovića i učiteljica Olge Fedorovne rođen je Fedor Vladimirovič Emelianenko. U dobi od dve godine s porodicom se preselio u ruski rudarski grad Stari Oskol, a s 11 godina je započeo svoj borilački put upisavši se na sambo kod trenera Vasilija Ivanoviča Gavrilova.

Nakon završetka srednje škole sa odličnim ocenama 1991. godine, Fedor je služio u ruskoj vojsci od 1995. do 1997. godine, najpre kao vojni vatrogasac, a zatim kao pripadnik tenkovske divizije u blizini Nižnjeg Novgoroda. Iste godine (1997.) kada je završio služenje u vojsci, dobio je sertifikat majstora sporta u džudu i sambu, i  postao deo ruske reprezentacije.

U MMA svet je zakoračio 2000. godine, a u svom debiju na Rings Russia priredbi pobedio je Martina Lazarova giljotinom za samo dve minute i 24 sekunde. Nizao je pobede, osvajao titule , i postao je neosporni lider teškaške kategorije u svetu borilačkih sportova. Emelianenko je bio poznat po svojoj izvanrednoj tehničkoj spremi, izuzetnoj borbenoj inteligenciji i hladnokrvnosti u borbi.

Najveći deo svoje karijere proveo je u PRIDE organizaciji, gde je demonstrirao neviđenu dominaciju u teškaškoj diviziji. Pobedio je mnoge legende borilačkog sveta, uključujući Minotaura, Mirka Filipovića i Heatha Herringa. Tokom svoje karijere, Fedor je ostvario ukupno 40 pobeda i 7 poraza, a njegova tehnička superiornost i brzina izvođenja poteza ostavili su dubok trag u istoriji MMA sporta.

Uprkos padu u kasnijim fazama karijere, Fedor Emelianenko ostaje ikona borilačkog sporta i jedan od najvećih teškaša svih vremena. Ostaje pitanje kako bi se njegova karijera odvijala da je učestvovao u UFC organizaciji, ali bez obzira na to, njegovo ime će zauvek biti upisano zlatnim slovima u istoriji MMA-a.

Poznato je da je Rus veliki prijatelj Srbije, te da je 2014. godine postao počasni predsednik našeg MMA Saveza, a na dosta mečeva je izlazio uz srpske pesme i našu zastavu. Fedor još jednom pokazao koliko voli Srbiju jer ni oproštaj od karijere nije mogao da prođe bez naše zemlje!

Naime, ruski borac je u ring pred meč protiv Bajdera ušao uz stihove srpske pesma pod nazivom "Himna za spas Srbije". Ova numera, uz veoma jake reči, govori o ljubavi prema otadžbini, a Fedor je odlučio da baš ona bude poslednja koju će čuti pred neku borbu.

 

 

Da podsetimo, Fedor je, i kada se svojevremeno posle nekoliko godina pauze vraćao u ring, odlučio da u "kavez" uđe sa pesmom srpskog vladike Nikolaja Velimirovića "Vera večna, vera slavna".

Po završetku poslednjeg meča u karijeri nije krio emocije.

- S jedne strane, tužan sam, naravno, što se niam borio kako sam želeo. Ali s druge strane, tako sam srećan što svi ovi ljudi ovde navijaju za mene, a svi ovi veterani koji su koračali sa mnom skoro dvadeset godina su tu da me pozdrave. Veoma sam srećan. Tako sam srećan što vidim sve borce koji su ovde da me podrže. Hvala vam mnogo - zaključio je legendarni Rus.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading