TUGA KAKVU PLANETA NE PAMTI: Preminuo jedan od najboljih vozača u istoriji! Sve je zabeleženo kamerom (VIDEO)

Autor:

Sport

01.05.2023

22:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Snimak nesreće je obišao svet i šokirao milione ljudi.

TUGA KAKVU PLANETA NE PAMTI: Preminuo jedan od najboljih vozača u istoriji! Sve je zabeleženo kamerom (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Danas se navršava 29 godina od pogibije jednog od najboljih vozača Formule 1, Brazilca Ajrtona Sene.

Sena je poginuo 1. maja 1994. godine u 34. godini pošto je izgubio kontrolu nad svojim bolidom pri brzini od 310 km/h i udario u zid u krivini Tamburelo na stazi "Enco i Dino Ferari" u Imoli. Dan ranije, na istoj stazi, tokom kvalifikacija na maltene istom mestu život je izgubio i Austrijanac Roland Racenberger.

Snimak nesreće je obišao svet i šokirao milione ljudi, a danas se taj događaj smatra jednim od najmračnijih trenutaka u sportskoj istoriji. 

Sena je u karijeri ostvario 41. pobedu, a još 39 puta se našao na pobedničkom podijumu. Legendarni Brazilac je osvojio tri titule šampiona (1988, 1990, 1991), a ostao je upamćen kao kralj kvalifikacija i najbolji vozač po kiši u istoriji F1.

 

 

Na dan pogibije, Sena je vozio bolid Vilijamsa, a trku je započeo kao prvi na stazi. Snimak kamere postavljene u Šumaherovom bolidu pokazuje da je Senin bolid u sedmom krugu dva puta proklizao, zbog čega je izleteo sa staze u krivini Tamburelo i udario u betonski zid koji nije bio zaštićen gumama. Sena je sa teškim povredama helikopterom prebačen u bolnicu u Bolonji. On je preminuo nekoliko sati kasnije zbog povreda glave.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading